Партията "Ново единство" спечели най-много гласове на изборите за Европейски парламент в Латвия

Партията Ново единство спечели най-много гласове на изборите за Европейски парламент в Латвия

Партията "Ново единство" спечели най-много гласове на изборите за Европейски парламент в Латвия

Управляващата десноцентристка партия "Ново единство" спечели най-много гласове на вчерашните избори за Европейски парламент в Латвия, предаде ТАСС, като се позова на латвийската информационна агенция ЛЕТА.

Според ЛЕТА е извършено преброяване на 90 процента от бюлетините. "Ново единство" печели над 26 процента от гласовете. На второ място е отстояващата интересите на рускоезичното население на Латвия социалдемократическа партия "Съгласие" с около 18 процента от гласовете. След "Съгласие" се нареждат дясната партия "Всичко за Латвия! - Отечество и свобода" с над 16 процента от гласовете, "За развитие/За!" с над 12 процента от гласовете, непредставената в парламента партия "Руски съюз на Латвия" с над шест процента и центристкият опозиционен Съюз "Зелени и фермери" с над пет процента от гласовете. Това са политическите сили, преодолели съществуващата в латвийското изборно законодателство бариера от пет процента, които имат шанс да излъчат представители в Европейския парламент, предаде БТА.

Най-малко двама от латвийските евродепутати ще бъдат излъчени от "Ново единство" и "Съгласие", по един от "За развитие/За!" и "Руски съюз на Латвия". Неясна до този момент остава съдбата само на едно от местата, което ще бъде заето от представител на Съюза "Зелени и фермери" или на "Ново единство".

Общият брой на евродепутатите от Латвия е осем. Избирателната активност на изборите за Европейски парламент бе над 33 процента (повече от 473 000 от имащите право на глас).

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ