Подготвят текстове за отпадане на карантината за медиците и SMS известяването

Подготвят текстове за отпадане на карантината за медиците и SMS известяването

Подготвят текстове за отпадане на карантината за медиците и SMS известяването

Подготвяме текстове за отпадане на карантината за лекарите и медицинските сестри в лечебните заведения, както и за SMS известяването. Това обясни в ефира на БНТ министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. 

"Системата е абсолютно пренатоварена. Подготвяме текстове, които да бъдат облечени в заповед, за отпадане на карантината за лекарите и медицинските сестри в лечебните заведения. Тяхното карантиниране заради това, че са контактни на болен лекар например може да доведе до затваряне на цяло отделение, както в болницата в Ловеч. Това ще стане факт, когато имаме консенсус на експертно ниво. Когато човек е бил положителен, той попада в условията на изолация за 14 дни и след това се връща на работа. PCR-тест не е наложителен. След 14-ия ден позитивирането на теста може да е възможно, но този човек вече не е заразен", посочи министърът. 

Предлага се и законовата промяна за SMS известяването. "Екипите на РЗИ колкото и да ги увеличаваме не могат да връчат всички предписания", заяви здравният министър.

Според него локдаун е изключително тежка мярка. "Трябва да анализираме ситуацията и дали въвеждането на тази мярка ще бъде реално изпълнимо. В страните, в които се налагат тези мерки, не се наблюдава намаляване на новите случаи", обясни проф. Ангелов. 

Той отчете, че на национално ниво няма недостиг на медикаменти, но пък има повишено търсене, презапасяване.

"Следваме ясен план за действие стъпка по стъпка. В него се съдържат всички организационни мерки и действия, които трябва да се предприемат от институциите за обезпечаването на страната с лични предпазни средства, консумативи и лекарства. На национално ниво няма недостиг на лекарства, но в болнични заведения и аптеки в страната голяма част от хората казват, че има затруднение със снабдяването. Това е заради презапасяването и повишеното търсене. Обезпечили сме бременните жени с нискомолекулярни хепарини, направили сме организация на национално ниво за заявяване на допълнителни количества, които ще дойдат през следващата седмица или найкъсно в началото на декември. Ще влязат допълнително в страната 362 хиляди шприци нискомолекулярен хепарин. Нямаме проблем с антиколабулантното лечение на национално ниво. Въпрос на логистика е. Създаваме логистика, която ще работи и денонощно. Ако е необходимо, ще бъдат включени и допълнителни коли от държавата, които да пренасят медикаменти и през нощта от складовете на търговците на едро до лечебните заведения", посочи проф. Ангелов.

"Поел съм ангажимент до края на годината да имаме електронно направление и електронна рецепта. Вчера имах среща с директора на Информационно обслужване и той ме увери, че процесът е изключително напреднал до края на годината ще бъдат факт. Системата беше представена на експертно ниво, но сега всички участници в системата и аптеки трябва да бъдат свързани с основното ядро, което се създава от "Информационно обслужване", заяви той.

По думите му в момента основната цел е системата да работи като едно цяло, колкото и усилия да коства това. Имаме достатъчно болнични легла, България обаче е една от държавите, където имаме недостиг на лекари и медицински сестри.

Увеличени са трудовите възнаграждения - от 1 януари заплатите на лекарите ще бъдат по-високи с 600 лв., на сестрите - с 360 лв., а на санитарите - 120 лв. 

"Имаме достатъчно болнични легла. Ние сме една от държавите в ЕС, които имат най-много болнични легла на човек от населението. България е и една от държавите в ЕС, където имаме недостиг на лекари и медицински сестри. Ще направим всичко възможно системата да работи. Проблемът е в целия свят. Липсата и намаленият брой на лекари и сестри. Тази професия като че ли в страна ни загуби своята привлекателност“, посочи здравният министър.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ