Послание към международната общност, нарече Ердоган откриването на Желязната църква

Послание към международната общност, нарече Ердоган откриването на Желязната църква

Послание към международната общност, нарече Ердоган откриването на Желязната църква

"Послание към международната общност", нарече Ердоган откриването на реставрираната църква „Св. Стефан” в Истанбул в момент, когато България поема председателството на Съвета на Европейския съюз.

"С откриването на реставрирания храм „Св. Стефан“ в Истанбул ще се даде много смислено послание на целия свят", каза и турския министър-председател Бинали Йълдъръм. Днес не се дава живот просто на едно историческо наследство, а се дава философско изражение и послание за толерантност и се надявам това послание да бъде добре разбрано", допълни той и наблегна на усилията, които е положил турския президент и общината на Истанбул.

"Символиката на днешния ден е символика към Европа. През 2018 г. ние сме длъжни да направим отношенията на ЕС и Турция такива, каквито бяха само преди няколко години", подчерта и премиерът на България, Бойко Борисов. "Възстановяването на храма „Св. Стефан“ в Истанбул е прекрасно доказателство за добросъседството ни с Турция", каза той още преди официалното откриване на храма "Много е лесно да се говори и да се противопоставя, много е трудно да се гради мир. Европредседателството е за 6 месеца, а с Турция сме съседи от векове и за векове", 

„Реставрационната дейност беше много сложна и трудоемка. Бяха похарчени повече от 15 млн. турски лири, беше необходима много детайлна работа”, заяви Ердоган. "Нашите прадеди винаги са осигурявали свобода на вероизповеданията в страните, които са завоювали. Винаги се е казвало: Вие сте свободни в своето вероизповедание и богослужението", каза турският президент, като допълни че "лошите спомени от историята не би трябвало да хвърлят сянка върху възможността да живеем заедно". "Истанбул, особено с тази картина, която представяме днес, още веднъж показва на целия свят, че това е център на различните религии и култури", подчерта той.

Турският президент заяви, че в България същи има редица културно-исторически обекти, които имат нужда от реставрация и могат да се реставрират съвместно, както Желязната църква.

"Разбрах, че в София вече е реставрирана единствената джамия отворена за молитви, която е с 450-годишна история. Надявам се да открием заедно с вас тази реставрирана джамия", допълни Ердоган 

„София и Истанбул са градове, в които действително етническата толерантност е пример за подражение”, каза и премиерът Борисов. „В София на един квадратен километър имаме християнски храм, джамия, католически храм и синагога. Всички ние живеем в мир”, изтъкна той. 

"С откриването на желязната църква „Св. Стефан“ изпълняваме своята отговорност и ще дадем смислено послание към целия свят", каза и кметът на Истанбул, Мевлют Уйсал. "Всички религии живеят заедно в този град със свободни религиозни убеждения. Истанбул от векове е люлка на цивилизациите и със своите църкви, джамии, синагоги продължава да съществува. С уважението към религиите е много важно и да съхраняваме храмовете и историческите сгради. Трябва да съхраняваме своето исторически и културно наследство“, бяха думите и на кмета на Истанбул.

Официалното откриване на православната църква "Св. Стефан" в Истанбул бе широко отразено от медиите. Трите големи национални телевизии в Турция пряко излъчваха церемонията, заедно с българската национална телевизия БНТ, както и други чужди медии.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ