Правната комисия прие промените в Закона за извънредното положение. БСП и ГЕРБ внасят промени преди второто гласуване

Правната комисия прие промените в Закона за извънредното положение. БСП и ГЕРБ внасят промени преди второто гласуване

Правната комисия прие промените в Закона за извънредното положение. БСП и ГЕРБ внасят промени преди второто гласуване

С 13 гласа "за" правната комисия в Народното събрание прие на първо четене промените в приетия преди три седмици Закон за мерките по време на извънредното положение. Депутатите от БСП се въздържаха и обявиха, че ще внесат свои предложение преди второто четене. От ГЕРБ също обявиха, че ще внесат промени в закона предвид предстоящото удължаване на извънредното положение до 13 май, като една от тях е за замразяване на партийните субсидии по време на извънредното положение.

"Смятам, че тук трябва да се обединим около такова предложение, за да дадем и ние своя дан по отношение на това как може да помогнем на цялото общество да се излекува. На първо място, да не се разпространи тази епидемия все повече и повече. На второ място - да създадем условия всички засегнати от тази криза да продължат работят, за да функционира нормално цялото общество", заяви Красимир Ципов от ГЕРБ. 

Без съдебна ваканция, дистанционно гледане на дела и правомощие на Съдийската колегия на ВСС със свои решения да допълват текстовете в Закона за извънредното положение, гласят част от предлаганите промени. Срещу последното възразиха председателят на ВКС Лозан Панов, депутатите от БСП -  Крум Зарков и Филип Попов и независимият - Явор Нотев. Според тях, така се дават законодателни правомощия на съдебните кадровици, а това е изключителното правомощие само на народните представителите.

"Това е своеобразна абдикация на mарламента от задълженията му", коментира Крум Зарков от БСП.

Друга група промени са свързани със своеобразния мораториум върху процесуални и други срокове, който беше въведен със Закона за извънредното положение. Те са редицуцирани значително -  според опозицията в полза на богатите и за сметка на бедните.   

Опозиционна реакция имаше и срещу предложението на ГЕРБ политиците по върховете на властта да бъдат освободени от задължението да декларират имуществото си пред Антикорупционната комисия, докато действа извънредното положение. Срокът за това е 15 май, а ако бъдат приети промените, ще стане един месец след края на извънредното положение. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ