Превозвачите искат оставките на финансовия, регионалния и транспортния министри

Превозвачите искат оставките на финансовия, регионалния и транспортния министри

Превозвачите искат оставките на финансовия, регионалния и транспортния министри

Представители на транспортния сектор поискаха оставките на министъра на финансите Асен Василев, регионалния министър Гроздан Караджов и на транспортния министър Николай Събев. Това се случва ден след масовите протести на превозвачите срещу високите цени на горивата и въвеждането на нови тарифи за ТОЛ системата. Организациите от този сектор обясниха, че не са получили никакво разбиране от правителството за проблемите, пред които е изправен този бранш след увеличението на цените на горивата. 

"Основното, заради което искаме тези оставки, е арогантното и нагло отношение към нас като превозвачи и български граждани", заяви Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.  

"Искаме оставката на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев заради изказването му вчера по отношение на транспортния бранш, заради арогантното поведение по отношение на нас, защото тук от тази трибуна той каза - протестират тези, които не плащат и не искат да плащат, но ще плащат. Искаме оставката и на министър Събев, заради това, че във вчерашния ден ние нямахме министър. Кой управлява, всъщност, в момента държавата - коалицията или партия "Продължаваме промяната". Тук е мястото и на коалиционните партньори в момента да излязат и да дадат своята позиция", добави Милтенова. 

От 18 май фирмите от бранша планират да преустановят своята дейност за неопределено време в знак на протест. По думите ѝ, след вчерашния протест на превозвачите нито един представител на кабинета не е потърсил среща с тях, за да се запознае с проблемите и исканията им. 

"Това, че газът беше спрян и ние в момента ще плащаме 20% по-скъп газ, ще се отрази отново на превозвачите. Това е тема, която ние не искахме да захващаме в днешния ден, защото не искахме да се използва срещу нас по политически причини и да се каже, че ние търсим политически манипулации. Автобусите, които обслужват София, Бургас, Плевен, Варна, Перник, Благоевград, Самоков - всички тези автобуси са на метан", посочи Милтенова.  

"От вчера насам ние бяхме третирани като престъпници, които не си плащат тол таксите. Чухме, че се срещали с премиера и щели да ни раздават и пари, което няма нищо общо с истината. Смятаме, че правителството прави опити да заглуши нашия глас", заяви Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

Той цитира писмо на еврокомисаря по икономиката Паоло Джантолини от 6 април, в което се посочва, че има директива на ЕК, в която се казва, че се дава възможност на държавите да намаляват акциза на горивата, включително и на тези с минимална ставка.

"Ние от два месеца чуваме как акциза на горивата не може да бъде намален, защото сме на минимума. Трябва правителството да поиска от ЕК намаляване на акциза, което може да бъде не повече от 50%", настояха превозвачите. Те твърдят, че в директивата има възможност и за намаляване на ДДС на енергоносителите. "Нашите управляващи явно смятат, че бизнесът не може да чете и не се интересува", коментира още Арабаджиев.

Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи оредели исканията на транспортните фирми като разумни и посочи, че следващият протест на превозвачите "няма да бъде кротък". 

Сред исканията на превозвачите са отпадане на биодобавката на горивата за период от шест месеца, връщане на 50% от акциза на горивата за също за период от шест месеца, както и справедливо определяне на размера на ТОЛ таксите. 

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ