Президенството: Процедурата по избор на премиер е в решаващата си парламентарна фаза

Президенството: Процедурата по избор на премиер е в решаващата си парламентарна фаза

С издадения от държавния глава указ конституционната процедура по избор на министър-председател вече е в решаващата си парламентарна фаза. Това е позицията на президенството, разпространена от прессекретариата му във връзка с множество запитвания до институцията. 

По-рано лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви, че няма да внасят за гласуване в парламента проекта си за кабинет. Причината е липсата на подкрепа от страна на "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!". 

Партията, която е и мандатоносител като първа политическа сила в Народното събрание, вече предложи два проектокабинета. За премиерския пост в първия проектокабинет на ИТН, обявен в първия ден след изборите през юли, беше предложен Николай Василев - бивш вицепремиер в две правителства - на НДСВ и на тройната коалиция на БСП, ДПС и НДСВ. По-късно обаче неговата кандидатура беше оттеглена.

За кандидат-премиер на втория проектокабинет на ИТН Слави Трифонов предложи Пламен Николов, който обяви и ревизиран състав на Министерския съвет. Николов връчи изпълнения мандат на президента Румен Радев на 6 август. Проектокабинетът трябваше да се гласува утре, но след консултации между ИТН с "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" стана ясно, че двете партии оттеглят подкрепата си. Не толкова категорична беше позицията на БСП, която също участва в консултациите, но пък Левицата постави условие - няма да подкрепи кабинета на ИТН, ако не оттеглят номинацията си на Петър Илиев, който е издигнат за министър на вътрешните работи. Припомняме, че от ГЕРБ също обявиха, че няма да подкрепят кабинет, съставен от "Има такъв народ". 

"Ние утре изобщо няма да предлагаме за гласуване проектокабинет, защото ясно бяхме заявили, че без подкрепата на "партиите на протеста", няма да предлагаме кабинет. Отиваме на нови избори, защото няма да подкрепим нито партиите на статуквото за следващ кабинет, нито "Демократична България", нито ИБГНИ", категоричен бе Трифонов в днешното си изявление. 

По Конституция първият проучвателен мандат се полага на първата политическа сила в новия парламент, в случая партия „Има такъв народ“, която разполага със 7 дни, в които да предложи своя проектокабинет. Ако тя не успее да събере подкрепа в парламента, следва втори опит със следващата по численост политическа сила - в случая, коалицията ГЕРБ-СДС. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обаче заяви още при сформирането на новия парламент, че няма да изпълнят мандат за правителство. Държавният глава избира на коя политически сила да връчи третия мандат за кабинет. Ако и този опит е несполучлив, следва назначаването на служебно правителство и насрочването на предсрочни парламентарни избори.  

Лидерът на БСП Корнелия Нинова вече заяви, че ако получат трети мандат за съставяне на кабинет, ще предложат сегашния служебен кабинет да продължи работата си. Идеята за запазване на служебния кабинет с редовен мандат първо беше лансирана от Мая Манолова, която вчера отново повтори, че "спасението е служебния кабинет.", след като оповести официално, че ПГ на ИБГНИ няма да подкрепи проектокабинета на партията на Слави Трифонов. 

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пък даде идея за правителство с времеви хоризонт с третия мандат. Той призова всички без ГЕРБ и ДПС да се върнат към нормалните политически процедури и да разговарят за създаване на правителство с ограничен времеви мандат, с участието на успешните министри от служебното правителство, без ярки политически фигури и с ясни цели в следващите около 8 месеца.

Според него правителството с трети мандат би трябвало да е с технически характер и да свърши няколко важни неща - преминаване през новата вълна на COVID-19 и свързаните с нея икономически трудности. Политикът посочи също, че е нужно този кабинет да ни преведе през зимата, да се приеме бюджет, да се преизчислят пенсиите, да се осигури процеса на прилагане на План за възстановяване и устойчивост и да се прокара съдебната реформа, доколкото ограниченото време позволява. 
 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ