Президентът Румен Радев посрещна албанския си колега Илир Мета

Президентът Румен Радев посрещна албанския си колега Илир Мета

Президентът Румен Радев посрещна албанския си колега Илир Мета

Започна церемонията по посрещането на президента на Албания Илир Мета, който пристигна за двудневно посещение в България. Пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ той бе посрещнат от държавния глава Румен Радев. Под съпровода на представителния Гвардейски духов оркестър двамата положиха венец пред паметника на Незнайния воин, предава БТА. 

По-късно двамата ще разговарят на четири очи в сградата на президентската институция, след което ще се състоят и пленарни разговори между българската и албанска делегации. Очаква се да бъдат обсъдени теми от дневния ред на двустранните отношения, регионалното партньорство в Югоизточна Европа, както и европейската интеграция на страните от Западните Балкани.

От 10:30 ч. в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 Румен Радев и Илир Мета се очаква да дадат съвместна пресконференция за медиите. 

Двама албански президенти са посетили България след 2000 г., припомня агенцията. 

От 10 до 11 септември 2004 г. в София на официално посещение по покана на президента на България Георги Първанов е президентът на Албания Алфред Моисиу. Сред темите на разговорите между двамата държавни ръководители са двустранните отношения, българската подкрепа на усилията на Албания по пътя й към ЕС и НАТО, актуални въпроси на международната политика, обстановката в Югоизточна Европа. По време на посещението си президентът Алфред Моисиу има срещи с министър-председателя на България Симеон Сакскобургготски, с председателя на Народното събрание Огнян Герджиков и с министъра на външните работи Соломон Паси. 

На 6 и 7 октомври 2015 г. в София на официално посещение по покана на президента Росен Плевнелиев е албанският държавен глава Буяр Нишани. Сред акцентите в разговорите на двамата президенти са възможностите за задълбочаването на търговско-икономическите връзки между България и Албания, както и за важността да бъдат окуражени повече български компании в енергетиката, възобновяемите енергийни източници, енергийната свързаност, транспортната инфраструктура - строителството на магистрали и жп линии, да работят в Албания. По време на посещението си президентът на Албания има срещи с министър-председателя на България Бойко Борисов и с председателят на Народното събрание Цецка Цачева. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ