Приоритетите на Георгиева в ООН: Сирия, тероризмът, бедността, климатът

Приоритетите на Георгиева в ООН: Сирия, тероризмът, бедността, климатът

Приоритетите на Георгиева в ООН: Сирия, тероризмът, бедността, климатът

„Това е време на несигурност, но е и време за смелост. Не можем да отстъпим пред крайната бедност. Не можем да отстъпим пред промените в климата. Не можем да отстъпим пред конфликтите. Ако имам честта да поведа тази велика организация, ще направя това с независимост, единство, състрадание и безмилостен устрем към резултатите”, заяви българският кандидат за генерален секретар на ООН Кристалина Георгиева.

Изслушването ѝ пред Общото събрание продължи повече от 2 часа.

"Аз мога да постигам резултати. Провеждала съм успешно реформи, които са направили организации по-жизнени", изтъкна Георгиева.

На въпрос какво ще направи, за да остане независима от влиянието на отделни страни-членки, тя каза: "Имам голям опит и със ситуации, в които ми е оказван натиск. Била съм вицепрезидент на Световната банка и работата ми беше да управлявам отношенията със 168 държави. И как го правих? Придържах се към принципа, че всичко, което правя, е в интерес на всички", заяви българският кандидат.

Георгиева заяви, че ако стане генерален секретар на ООН, неин спешен приоритет ще бъде да работи на всички нива за уреждане на конфликта в Сирия, да превърне в приоритет предотвратяването на конфликти, да изпълни целите за развитие на ООН за 2030 г. и Парижкото споразумение за борба с климатичните промени и да подходи "по-енергично" към реформирането на ООН, отбелязва БТА. 

Европейският комисар коментира, че е влязла късно в състезанието за генерален секретар и е в "неизгодно положение", защото има по-малко време да се представи. Двама източноевропейски кандидати, отпаднали след първите гласувния в Съвета за сигурност - бившият външен министър на Хърватия Весна Пусич и външният министър на Черна гора Игор Лукшич, са я подкрепили заедно с правителствата на Унгария и Латвия, казва Георгиева в интервю за Асошийтед прес. 

„Като другите кандидати от Източна Европа, аз бях свидетел на изключително големи икономически и политически промени. С нашето отваряне към света, нашите страни станаха много по-активни членове на международната общност”, заяви Георгиева по време на изслушването в Общото събрание и изтъкна, че самата тя има опит в международни организации като Световната банка и Европейската комисия.

Георгиева заяви, че трябва да се работи за намаляване на рисковете от тероризма. Освен това трябва да се осигурят мир и работни места в страните, от които бягат хиляди хора, но трябва и да се помага на страните, в които така или иначе отиват мигрантите.

По думите й ООН трябва да бъде ефикасна и иновативна организация. 

В сряда е шестото гласуване в Съвета за сигурност и първото с цветни бюлетини, което ще покаже дали някоя от 5-те постоянни страни-членки ще използва правото си на вето.

На първите пет предварителни гласувания неизменно начело беше бившият португалски премиер и бивш върховен комисар на Световната организация за бежанците Антониу Гутериш.

За да бъде избран, новият генерален секретар на ООН трябва да получи поне 9 гласа "за" от 15-те държави в Съвета и да няма нито един глас "против" от постоянни членки Великобритания, Китай, Русия, САЩ и Франция.

Според българския премиер Бойко Борисов изходът от гласуването зависи само от две държави. „Накрая трябва руснаците и американците да седнат и да се разберат кой е. Ако това не го съзнаваме и си мислим, че кандидатът е от такова значение, много се лъжете", заяви Борисов, цитиран от Нова тв.

„Срещнахме се и с Ирина Бокова, и с Кристалина Бокова. (...) Изслушваме всички и никого не отхвърляме. Имахме контакти с всички кандидати, всички идваха в Москва, практически с всички е контактувал министърът (Сергей Лавров, б.р.) по време на „министерската седмица“ на Общото събрание на ООН“, коментира руският зам.-министър на външните работи Генадий Гатилов пред ТАСС.  На никого не налагаме вето и на никого не пречим да участва в предизборното състезание, добавя той.

САЩ отказват да съобщят кой от кандидатите предпочитат и как се отнасят към решението на България да замени Бокова с Георгиева, пише ТАСС. Руската агенция цитира неназован представител на Държавния департамент, според когото САЩ няма да обявят предварително позицията си за избора на следващия генерален секретар на ООН. Според Вашингтон кандидатът трябва да има "признати управленски и лидерски навици, да е показал привързаност към културата на прозрачност, справедливост и отговорност, принципите на етиката, както и разбиране към основните принципи на обединените нации, включително правата на човека и привързаността към тях“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ