Подновиха преговорите за съставяне на правителство в Германия

Подновиха преговорите за съставяне на правителство в Германия

Подновиха преговорите за съставяне на правителство в Германия

Преговарящи от страна на Християндемократическия съюз (ХДС) на Ангела Меркел и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) на Мартин Шулц подновиха разговорите за намиране на компромисно решение в областта на здравеопазването и трудовата политика, което представлява последната пречка пред формирането на „голяма коалиция“, предаде „Ройтерс“

Двете партии не успяха да стигнат до споразумение в неделя, когато изтече наложения от тях срок за подновяване на коалицията, която управлява най-голямата европейска икономика от 2013 г. насам. Въпреки това, представители на партиите заявиха, че е постигнат напредък и че различията между тях могат да бъдат преодолени.

Председателят на парламентарната група на социалдемократите Андреа Налес увери, че всичко ще бъде наред, докато нейния заместник Карл Лаутербах каза, че шансовете за постигане на сделка са петдесет на петдесет.

Германското издание „Райнише пост" съобщи, че Ангела Меркел, лидерът на Християнсоциален съюз (ХСС) Хорст Зеехофер и Мартин Шулц ще опитат да представят окончателно коалиционно споразумение във вторник, цитирайки вътрешния график на социалдемократите.

„Днес приключихме разговорите по европейските въпроси“, заяви Шулц в социалните мрежи, като добави, че споразумението ще включва „повече инвестиции, инвестиционен бюджет за еврозоната и край на строгите икономии“.

Партиите се договориха и за налагането на о-справедливо и по-ефикасно корпоративно данъчно облагане в Европа, което ще засегне технологичните гиганти Google, Apple, Facebook и Amazon.

Шулц обаче подмина темата за трансформирането на Европейския механизъм за стабилност(ЕМС) в Европейски валутен фонд, предвидено в коалиционния план, договорен на 12 януари.

Някои консерватори се опасяват, че допълнителната европейска интеграция ще бъде за сметка на германските данъкоплатци.

ГСДП поставиха европейските реформи в центъра на своята предизборна кампания, като обещаха да работят за „по-добра и по-справедлива Европа“, но на изборите на 24 септември те получиха най-ниския си вот 1949 година насам.

Това постави партията в опозиция, но след неуспеха на коалицията „Ямайка" те започнаха нови преговори с Ангела Меркел, от която те се надяват да спечелят отстъпки във сферата на вътрешната политика, които да им спечелят подкрепа сред 443 000-те членове на партията, които имат последната дума по приемането на коалиционното споразумение.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ