Първата година на Джо Байдън: Неодобрението изпревари подкрепата

Първата година на Джо Байдън: Неодобрението изпревари подкрепата

Първата година на Джо Байдън: Неодобрението изпревари подкрепата

Когато Джоузеф Байдън прекрачи прага на Белия дом като 46-ия президент на САЩ точно преди година, каза, че се чувства сякаш се прибира у дома. Дали обаче американците имат същото усещане днес? Държавният глава спечели поста си с рекордните над 80 млн. гласа в своя полза, но анализите сочат, че едно събитие през годината е преобърнало стойностите на одобрение и неодобрение за него.

Според обобщени данни на платформата Real Clear Politics кривите на одобрение и неодобрение изравняват стойностите си в средата на август миналата година, в последните дни преди изтеглянето на американските военни от Афганистан – действие, което е част от подписаното през 2020 г. споразумение в Доха за край на войната в азиатската държава.

[[{"fid":"387319","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"4":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":447,"width":800,"class":"media-element file-default","data-delta":"4"}}]]

Източник: Real Clear Politics

Постепенният спад в рейтинга не е новост – Робин Левинсън-Кинг и Майк Хилс от „Би Би Си“ припомнят, че Доналд Тръмп има по-разочароваща първа година, след като одобрението му пада от 45% в деня на встъпването му в длъжност до 35% година по-късно по данни на „Галъп“. Барак Обама започва с близо 70% мандата си и завършва с 50% година по-късно. Съществува и обратната тенденция – Джордж Буш стартира първия си мандат на подобна позиция като тази на Байдън с одобрение от около 60%, но то нараства до почти 90% след терористичните атаки от 11 септември 2001 година.

„Трудно е да се каже, че меденият месец за Джо Байдън е приключил, защото никога не е имал такъв. Неговите рейтинги започват умерено положително, без голям скок при встъпването му в длъжност, който повечето президенти получават“, смята кореспондентът на „Би Би Си“ за Северна Америка, Антъни Зъркър.

На този фон от Центъра за изследване на обществените въпроси Associated Press-NORC изчисляват, че повечето американци не одобряват начина, по който Байдън се справя като президент. Към момента едва 28% от тях казват, че искат той да се кандидатира за втори мандат през 2024 г., включително едва 48% от демократите.

През юли миналата година 59% от американците одобряват представянето на президента, докато това число пада до 50% в края на септември в дните след изтеглянето на американската армия от Афганистан и на фона на нарастващите случаи на коронавирус и неуспешните усилия на администрацията да прокара икономически, инфраструктурни и данъчни политики през Конгреса на САЩ.

От друга страна, към момента 45% одобряват справянето на Байдън с пандемията, което е спад от отчетените 57% през миналия декември. През юли миналата година тази стойност е 66%.

Само 37% одобряват управлението на икономиката. Безпокойството относно политиките на президента в тази посока идват на фона на инфлацията, която се повиши с най-бързия си темп от близо 40 години миналия месец, ръст от 7% спрямо година по-рано, което увеличава разходите на домакинствата и изяжда средствата от заплатите, посочват от „Асошиейтед Прес“.

Какво се случи с имиграционните реформи?

Едно от обещанията в кампанията на Байдън бе да сложи край на разделянето на семействата на мигранти и задържането на деца на границата - политика от ерата на Тръмп, която ядоса левицата.

Президентът удържа на думата си за прекратяване на т.нар. политика на „нулева толерантност“, а броят на непълнолетните, държани в центрове, рязко намаля. Откакто той встъпи в длъжност, САЩ наблюдават приток на мигранти, който създаде нови предизвикателства, пише „Би Би Си“.

През 2021 г . имаше почти 2 млн. срещи между мигранти и американски гранични служители, включително със 165 хил. непълнолетни.

Какви са постиженията?

Администрацията на Байдън постигна и някои ранни успехи, като прие законопроект за облекчения на пандемията на стойност 1,9 трлн. долара през март 2021 г., освен това върна САЩ в Парижкото споразумение за климата, достигна 100 млн. ваксинации на 50 млн. души в първите си 100 дни и отмени забраната за транссексуални хора в армията.

Въпреки съпротивата на републиканците и разделението на демократи успя да приеме и законопроект за инфраструктурата на стойност 1 трлн. долара през ноември.

За по-дългосрочно постижение може да се счита назначаването му на съдии. Той е посочил повече имена – точно 40, през първата си година от всеки друг президент с изключение на Роналд Рейгън, който е назначил с един съдия повече по време на мандата си.

Как оценява самият Байдън първата си година?

По време на своя пресконференция, посветена на първите 365 дена от мандата, вчера Байдън сам обобщи постиженията си.

„Преминахме от 2 млн. ваксинирани в момента, в който положих клетва, до 210 млн. американци, които са напълно ваксинирани днес“, каза той.

[[{"fid":"387318","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"3":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":533,"width":800,"class":"media-element file-default","data-delta":"3"}}]]

Байдън по време на пресконференцията за първата година на президентския пост. /Getty Images

Създадени са 6 млн. нови работни места, а безработицата е паднала до 3.9%, похвали се още той. „И за първи път от дълго време работещите хора в тази страна всъщност получиха повишение“, коментира Байдън.

Очакванията му са чрез инфраструктурния законопроект Щатите да получат най-добрата инфраструктура в света, както и неговото изпълнение да разкрие още работни места. Надява се да се осигури и достъпен високоскоростен интернет във всички точки на страната.

„Знам, че в тази страна има много разочарование и умора. И знаем защо – COVID-19“, каза Байдън. По думите му силно заразният „Омикрон“ е причина за безпокойство, но не е причина за паника. Той призова за ваксинация и поставяне на бустерни дози.

По темата работи Габриела Беличовска

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ