Радев отново ще държи слово на Шипка

Радев отново ще държи слово на Шипка

Радев отново ще държи слово на Шипка

Президентът Румен Радев ще участва в отбелязването на 143 години от Шипченската епопея, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

От 11.00 часа държавният глава ще изкачи стъпалата към Паметника на свободата на връх Шипка заедно с гражданите, които ще отдадат почит пред подвига на българските опълченци и руските воини, а около 12.00 часа ще произнесе слово по случай отбелязването на 143-годишнината от Шипченската епопея, уточняват от "Дондуков" 2.

Преди седмица обаче от областната управа в Габрово обявиха, че тазгодишните чествания на върха се отлагат заради епидемичната обстановка с COVID-19.  Областната администрация излезе с дълго изявление на 11 август, в което припомни, че национално честване "Шипченска епопея' е едно от най-масовите ежегодни събития в страната, в чиято организацияо са ангажирани и участват местни и държавни институции, културни и неправителствени организации и събира хиляди посетители от цялата страна и чужбина на заветния връх Шипка, съобщиха от областната администрация в Габрово.

"Всяка година ние приканваме хиляди хора да бъдат с нас на Върха и по този начин да отдадат своята почит към онези знайни и незнайни воини, дали живота си за свободата, която днес изживяваме! Всяка година организираме богата програма със събития, както за деца, така и с внимание към техните родители, ангажира се обществен транспорт, провежда се възстановка на боевете, която е и най – атрактивната част от тържествата и която събира хиляди хора, дошли да съпреживеят онзи паметен момент от отбраната на Прохода. Ние организаторите, ангажирани с провеждането на тези тържества, ясно осъзнаваме риска, който COVID-19 представлява за здравето и живота на хората. Следейки епидемичната обстановката, която продължава да е все така динамична, и във връзка препоръка на Областния кризисен щаб за превенция разпространението на COVID-19 в област Габрово, всички масови прояви, които предизвикат струпването на много хора на едно място, без да може да бъдат спазени мерките за дистанция – макар и на открито, са планирани за следващата 2021 година, заявяват от администрацията. Призоваваме гражданите, които ще се поклонят пред Паметника на свободата към опазване на личното и обществено здраве! Вярваме, че всеки ще намери достоен начин, с който да почете героите от Шипченската епопея", се казваше още в съобщението на областната администрация.

Ситуацията е аналогична с честванията на 3 март тази година, когато тържествата също бяха отменени по препоръка на Националния оперативен щаб за борба с COVID-19, но беше запазен свободният достъп за желаещи да се поклонят пред Паметника. И тогава президентът отиде на върха и произнесе реч, в която риторично попита "Каква ли щеше да бъде съдбата на България днес, ако онези велики българи се бяха поддали на "вируса" на манипулацията, на "вируса" на страха", на "вируса" на примирението, на "вируса" на слабоволието. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ