Радев: Политици и демагози излагат на риск живота на другите

Радев: Политици и демагози излагат на риск живота на другите

Радев: Политици и демагози излагат на риск живота на другите

В Европа бушува война. Мисията на професионалните военни днес е да не допускаме войната да се разраства. И точно тук трябва да го направим с професионализъм в името на сигурността, с ясното осъзнаване и много трезва преценка за опустушителния потенциал на войната, с която политици и демагози не разполагат или пренебрегват в името на партиен или користен интерес. Много от тях никога не са рискували живота си, но с охота излагат на риск живота на другите. Това е нашата мисия, тъй като тези хора залагат на карта мира на обществата, мисията на професионалните военни е именно да съхраняват този мир с цената на живота си. Това каза президентът Радев след демонстрационният полет, който направи на изтребителя"Юрофайтър" (Eurofighter EF-20 Тyphoon II) на испанските военновъздушни сили във втория ден от посещението си в Испания. Полетът бе извършен от военновъздушната база в Торехон де Ардос, североизточно от Мадрид.

Eurofighter EF-20 Тyphoon II е многоцелеви изтребител, съвместна разработка на компании от няколко европейски страни. Испанските ВВС разполагат с над 60 такива самолета. Демонстрационният полет на президента Радев бе с най-модерната версия на Eurofighter - Bravo. Специално за полета дойдоха две двойки такива изтребители от военновъздушната база в Албасете, на около 250 километра от Мадрид. Румен Радев е първият президент, който участва в полет с този най-модерен самолет на въоръжение в испанските ВВС. Полетът е жест от испанския крал Фелипе Шести към българския държавен глава, имайки предвид, че Радев по професия е военен пилот.  

След полета Радев заяви, че е признателен на испанските колеги за "уникалната възможност да лети на един от най-съвременните изтребители в света". Благодари на испанските авиатори и техници, които заедно с български летци са се грижели за сигурността на небето на България. 

В рамките на визитата си Радев ще посети централата на футболния клуб "Реал Мадрид" на стадиона "Сантяго Бернабеу" и ще се срещне с Флорентино Перес – президент на Кралския клуб, отборът с най-много титли в историята на Шампионска лига. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ