Русия отговори с гняв и заплахи на позицията на Външно, прикани Радев да се намеси

Русия отговори с гняв и заплахи на позицията на Външно, прикани Радев да се намеси

Русия отговори с гняв и заплахи на позицията на Външно, прикани Радев да се намеси

Българският президент да вземе отношение поиска Русия по повод огласената позиция на българското Външно министерство относно изложбата за годишнината от "освобождението на Източна Европа от Съветския съюз", която е планирана да бъде показана на 9 септември в Руския културно-информационен център в София.

Министерството на външните работи на България настоя Русия да не поддържа съмнителната историческа теза, че войната на Съветския съюз срещу нацистка Германия е била освобождение за Европа.

"Надявам се президентът (на България) да каже, че това е недопустимо... А да се обвинява Русия за това, че тя е донесла, както те говорят "окупационен режим", е неморално", заяви в интервю за руската тв RT първият заместник-председател на комисията по външните работи към Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) Владимир Джабаров .

Той отправя и апел да се помни, че мирът в Европа е бил донесен именно от Съветския съюз.

Научният ръководител на Руското военноисторическо дружество Михаил Мягков стигна още по-далеч в коментар по темата пред ТАСС.

"Едва ли България щеше да съществува днес като независима държава, ако не беше освобождението ѝ от профашисткия режим през 1944 г. от Червената армия. България беше част от фашисткия блок, помагаше на Адолф Хитлер в окупацията на Югославия и Гърция, приемаше на своя територия германски войски и снабдяваше с различни продукти и материали нацистката армия. Наистина ли България иска да преразгледа резултата от войната? Тогава може да се преразгледат и условията на отношението към нея. Историческата слепота никога не е способствала за нормалното развитие на обществото", открито заплаши Мягков в интервю за ТАСС.

Той твърди, че СССР е оказал голяма помощ за възстановяването на българската икономика, а "жителите на страната рамо до рамо с Червената армия освобождаваха родината си от нацизма, и опитите да се забрави това са предателство".

Междувременно руското посолство у нас, явяващо се организатор на изложбата, също излезе с изявление по повод позицията на Външно. Изложбата в руския културен център в София, посветена на "75-годишнината от освобождението на Източна Европа от фашизма, няма нищо общо с вътрешнополитическата ситуация в България", написаха от посолството на страницата си във Фейсбук. Тя  "има за цел единствено да запознае българската общественост с архивни материали от руските фондохранилища. Много от документите бяха неизвестни досега или наскоро разсекретени и говорят за решаващата роля на Червената армия в освобождаването на човечеството от фашистката чума.", поясняват от дипломатическата мисия.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ