Руската полиция арестува десетки привърженици на Алексей Навални

Руската полиция арестува десетки привърженици на Алексей Навални

Руската полиция арестува десетки привърженици на Алексей Навални

Полицията в Москва е арестувала 48 доброволци, агитиращи за номинирането на опозиционния лидер Алексей Навални за кандидат-президент, съобщи директорът на московския щаб на Навални Николай Ляскин пред руската служба на Би Би Си.

Сред задържаните има най-малко четирима непълнолетни.

В събота и неделя привържениците на опозиционера организираха „агитационен съботник“.

В началото били задържани 5-7 души, после дълго време било спокойно, след това изведнъж започнали масови арести.

В събота са били задържани 70 привърженици на Навални по време на агитационната кампанията, съобщи пресслужбата на главното управление на руското МВР в Москва.

Според полицията арестуваните са „извършили правонарушения, свързани с реда за провеждане на публични мероприятия“.

„Агитационен съботник“ имаше в 55 града, в които има предизборни щабове на Навални. Привържениците му раздават по улици агитационни материали и разговарят с минувачите.

Малко след като акцията бе обявена, в щабовете нахлули полицаи, започнали претърсвания и изземвали листовки с обяснението, че агитацията е незаконна.

Служители на специалните части ОМОН упражнили насилие срещу сътрудник в щаба на Навални в Москва. Той е в болница с комоцио.

Опозиционният лидер Алексей Навални, който е и шеф на Фонда за Борба с корупцията, обяви през декември миналата година, че ще се кандидатира за президент през 2018. Оттогава симпатизантите му откриват предизборни щабове из цяла Русия и често стават мишени на провокатори и идеологически противници, а полицията си намира всякакви поводи да проверява офисите.

Самият Навални два пъти беше атакуван с химически препарати, плиснати в лицето. При втората атака едното му око пострада сериозно и се наложи да претърпи операция.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ