Сенатът на Италия гласува коригираният бюджет за 2019 г.

Сенатът на Италия гласува коригираният бюджет за 2019 г.

Сенатът на Италия гласува коригираният бюджет за 2019 г.

Италианският Сенат гласува през изминалата нощ, в изключително напрегната обстановка, преразгледания и коригиран бюджет на Италия за 2019 г. след дълги и остри спорове с Брюксел, който отхвърли първия му вариант, предаде Франс прес.

Текстът на основния финансов закон на страната трябва да бъде одобрен освен това и от Камарата на депутатите, което се очаква да стане на 28 или на 29 декември, уточни АФП.

Със 167 гласа "за", 78 "против" и трима въздържали се сенаторите гласуваха в 1:30 по Гринуич за новия текст, представен няколко часа по-рано от правителството на "Лигата" (крайната десница) и на Движението "Пет звезди" (антисистемно) в края на преговори с Европейската комисия, продължили седмици наред.

Демократическата партия обаче обеща да сезира Конституционния съвет, заявявайки, че е допуснато безпрецедентно нарушение на представителната демокрация, тъй като сенаторите не са имали време да се запознаят подробно с текста, по който е трябвало да се произнесат.

След споразумението, постигнато в сряда с ЕС, за да се избегне процедура за прекомерен бюджетен дефицит срещу Италия, бюджетът предвижда дефицит от 2,04 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) в сравнение с 2,4 на сто в първоначалния вариант. Заложеният икономически растеж е 1 процент за 2019 година вместо очакваните първоначално 1,5 на сто.

Надеждите са, че новият бюджет ще избегне нарастване на и без това огромния дълг на Италия, който превишава 130 на сто от БВП.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ