Шпионски скандал между Австрия и Германия

Шпионски скандал между Австрия и Германия

Шпионски скандал между Австрия и Германия

Австрийските власти поискаха от Германия обяснение заради медийни публикации, че германските тайни служби са шпионирали голям брой институции и компании в Австрия, включително и посолства и международни организации, предава Франс прес. 

Държавният глава Александер ван дер Белен е настоял за изясняване на, а канцлерът Себастиян Курц е поискал от Берлин „добро сътрудничество, за да се хвърли светлина върху разкритията в пресата за действията на германските тайни служби (BND).

Вестник "Standard" твърди, че разполага със списък с шпионирани мишени от германското разузнаване между 1999 и 2006 г. В него имало около 2000 телефонни номера, факсове и електронни адреси на министерства, международни организации, посолства, чужди компании със седалища в Австрия. Информацията се припокрива и с тази на вестник "Profil", отбелязва БГНЕС.

Сред международните организации фигурират Организацията на страните, износители на петрол (ОПЕК), Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), които имат седалища във Виена.

Да се шпионират приятелски държави е не само нежелателно, но и неприемливо, каза държавният глава на страната на пресконференция с премиера Себастиян Курц. Подобни действия „поставят под въпрос в дългосрочна перспектива доверието между държавите“, заяви Ван дер Белен. Премиерът Курц бе по-предпазлив в обвиненията, припомняйки, че Германия е важен партньор. Двамата бяха единодушни, че подобни практики трябва да спрат, подчертавайки, че мащабите им са действително огромни. 

Властите в Германия трябва да премахнат всички данни, които са били събрани от германското разузнаване по времето на шпионажа на територията на Австрия, заяви в същото време австрийският канцлер Себастиан Курц, цитиран от ТАСС и Агенция Фокус.

„Ако получените данни се пазят от германското разузнаване, искаме те да бъдат премахнати“, каза той. Канцлерът подчерта, че първите подозрения за наблюдение от германското разузнаване в Австрия са се появили още през 2014 г. Това довело до ново законодателство в Германия през 2016 г. „Новите данни показват, че мащабът на наблюдението е бил огромен. Повече от 2000 обекта са били под контрол. Свързахме се с германските власти и желаем да знаем, защо е било проведено наблюдението, кога е приключило и искаме да бъдем сигурни, че вече е приключило“, заяви Курц.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ