Сигналите за агитация срещу Борисов и ген.Радев - засега без последствия

Сигналите за агитация срещу Борисов и ген.Радев - засега без последствия

Централната избирателна комисия няма да налага санкции заради вчерашните сигнали за агитация от премиера Бойко Борисов и новоизбрания президент генерал Румен Радев. 

"И двата сигнала бяха подадени в комисията, имаше предложение и по двата сигнала да бъдат санкционирани за агитация в предизборния ден, които не събраха обаче необходимото мнозинство от две трети. Сега са оставени за сведение. ", поясни за БНР Цветозар Томов, член и говорител на ЦИК

Всички медии, нарушили разпоредбите, които забраняват да се оповестяват междинни резултати и данни от социологически проучвани преди да се обяви край на изборния ден, ще бъдат глобени, закани се Томов. Вчера ЦИК излезе със специално разпореждане, в което напомни, че оповестяването на данни под всякакви форми, включително класации и т.н. е забранено, а глобите за престъпване на разпоредбите са от 2000 до 5000 лева. "Санкциониращите възможности на ЦИК очевидно не спират нарушителите и ще ги глобим всичките, но явно те си калкулират глобите в разходите по експериментите. ", посочи Томов и коментира, че принципно вече има нужда от обществен дебат трябва ли да остане ограничението да не се съобщават изборни резултати в деня на гласуване.

2 049 260 избиратели са гласували за Румен Радев, за Цецка Цачева – 1 249 043 избиратели. Румен Радев е спечелил подкрепата на всички гласоподаватели във всички областни градове. Недействителните бюлетини от втория тур на изборите за президент са значително по-малко в сравнение с първия, а именно 25 487 бюлетини. Отговорът "Не подкрепям никого" е даден от 154 521 души.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ