Скандалът „Ибиса” хвърля отражение върху евроизборите в Австрия

Скандалът „Ибиса” хвърля отражение върху евроизборите в Австрия

Скандалът „Ибиса” хвърля отражение върху евроизборите в Австрия

Първите изборни бюра в Австрия отвориха в 6.30 ч, последните ще затворят в 17 часа. Призовани да дадат гласа си са 6,4 милиона австрийски граждани. Очаква се ниско участие на избирателите, преди пет години с 45,4 процента Австрия беше малко над средното европейско ниво. Социолозите предполагат днес в къщи да останат преди всичко симпатизанти на Австрийската партия на свободата /АПС/.

Експерти коментират, че не е възможно да се прогнозира с голяма точност поведението на избирателите, както и какво ще е влиянието на скандалното видео от Ибиса. Политическият анализатор Корнелиус Хирш е убеден, че събитията от последната седмица ще дадат отпечатък върху поведението на избирателите.

Подобно е виждането и на социолога Волфганг Бахмайер. Тъй като това са първите избори непосредствено след скандала, вероятно е участието в тях да се увеличи. Но също толкова вероятно е, допълва той, фрустрираните австрийски избиратели да си останат в къщи и участието да е много ниско.

Бахмайер е на мнение, че Австрийската народна партия /АНП/ на канцлера Курц има големи шансове за по-добро класиране. Същите шансове той отрежда и на Австрийската социалдемократическа партия /АСДП/. Проявяващите се досега като мързеливи избиратели на АПС едва ли ще се активизират след опитите на партийните функционери през последните дни да сплотят редиците, смята Бахмайер.

Възможно е изборите за Европейски парламент да придобият ново значение - на тест за парламентарните избори през септември. От резултатите ще може да се разбере какъв е твърдият електорат на АПС, който не се влияе и остава верен на партията, отбелязва Хирш. И двамата социолози са единни в мнението си, че по този въпрос липсват ясни резултати от социологически анкети.

(БТА)

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ