След Брекзит: Шотландия пак обмисля референдум

След Брекзит: Шотландия пак обмисля референдум

След Брекзит: Шотландия пак обмисля референдум

Шотландия се приближава към нов референдум за независимост, след като тази седмица премиерката Никола Стърджън представи план в три точки за бъдещето след Брекзит. Първата е да поиска Великобритания да остане в европейския пазар. Ако това не стане, да поиска оставането на Шотландия в общия пазар. А ако и това е невъзможно – „остава вариантът за независимост“, пише френският „Монд“. По думите на Стърджън, тя предпочита третия вариант.

Темата за независимостта на Шотландия се върна на дневен ред веднага след британския референдум за напускане на ЕС през юни. 62% от шотландците гласуваха са оставане в ЕС.

Преди две години на националното допитване 55% от жителите на страната гласуваха за оставане в Обединеното кралство. Въпреки решението за Брекзит според анкетите и днес резултатът би бил подобен, затова премиерката не бърза с новия референдум, отбелязва изданието.

По думите й 80 000 работни места в Шотландия зависят от оставането в европейския пазар.

Три страни са в момента извън ЕС, но в общия пазар – Норвегия, Лихтенщайн и Исландия. Според Стърджън най-простото решение е Великобритания да възприеме същия модел, но смята, че тази възможност за съмнителна заради реториката на консервативното правителство в Лондон и заради вижданията на  британската премиерка Тереза Мей за миграцията и свободното придвижване.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ