Сметката за избори 2 в 1 - над 120 млн. лв.

Сметката за избори 2 в 1 - над 120 млн. лв.

Сметката за избори 2 в 1 - над 120 млн. лв.

Служебното правителство одобри план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за президент и вицепрезидент на страната ни, както и за народни представители, които ще бъдат на 14 ноември 2021 г., съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Предвидените средства за гласуването наесен са в размер на 123,8 млн. лева, като общите разходи са разпределени за два тура на изборите, предвид допускането за произвеждането на изборите за президент и вицепрезидент в два тура. Сметката обаче вероятно ще набъбне, тъй има като има готовност да бъдат осигурени допълнително пари ако се наложи купуване на още машини за гласуване.

От ЦИК вече дадоха да се разбере, че вероятно ще трябва да бъдат купени още около 1500 машини заради по-бавния процес на гласуване с устройства при избори 2 в 1. Кабинетът има готовност да отпусне още средства и ако ЦИК излезе с решение за въвеждане на видеонаблюдение в избирателните секции, съобщават от пресцентъра на МС.

Съгласно чл. 18, ал. 2 от Изборния кодекс разходите по подготовката и произвеждането на изборите са за сметка на държавния бюджет, по приета от Министерския съвет план-сметка, съгласувана с Централната избирателна комисия /ЦИК/, се напомня в прессъобщението. План-сметката за изборите се приема не по-късно от 55 дни преди изборния ден. Правителственото постановление за разходите за предстоящите избори е било прието неприсъствено, на подпис, уточняват от пресслужбата на Министерски съвет.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ