Социалдемократите се разцепиха за коалицията с Меркел, но ще преговарят

Социалдемократите се разцепиха за коалицията с Меркел, но ще преговарят

Социалдемократите се разцепиха за коалицията с Меркел, но ще преговарят

След четири месеца следизборна политическа криза в Германия социалдемократите се съгласиха да започнат официални преговори за коалиционно правителство с канцлерката Ангела Меркел, въпреки съпротивата на част от привържениците им.

Очакваше се гласуването на конгреса в Бон да бъде оспорвано и беше. ГСДП е разделена на две за и против коалиционните преговори с блока на консерваторите ХДС/ХСС. В него беше заложена съдбата на канцлерката Ангела Меркел, както и на лидера на ГСДП Мартин Шулц, отбелязват информационните агенции.

Решението за официални преговори бе прието с 362 гласа и 279 „против“ и облекчение на фона на ожесточено противопоставяне между двата лагера в социалдемократическата партия.

Преди седмица Шулц и Меркел стигнаха до съгласие за принципите на нова широка коалиция. Но заради съпротивата в ГСДП Мартин Шулц обеща да се консултира два пъти с партията си – на конгреса вчера и с вътрешнопартиен референдум в края на преговорите за коалиционно правителство.

Делегатите гласуваха вчера първо против нови избори, които щяха да са неизбежни, ако конгресът беше отхвърлил преговорите с Меркел. Според анализаторите на евентуалните нови избори резултатът едва ли щеше да е по-добър за ГСДП, която преживя през септември исторически крах със спечелените едва 20,5%. Социалдемократите приемат с горчивина идеята, че ще спасяват Меркел. Тя, от своя страна, е в слаби позиции след септемврийските избори (32,9%), но спасява мандата си на канцлер благодарение на слабостта на опонентите си.

„Имаме избор между сложна ситуация и много сложна ситуация“, заяви преди гласуването на конгреса Торстен Шефер-Гюмбел, последният оратор в 5-часовите дебати и зам.-председател на партията.

„Ще преговаряме, докато не пропищят“, заяви председателката на групата на ГСДП в бундестага Андреа Налес. Бойният й тон спечели повече аплодисменти от речта на Мартин Шулц, който заяви, че 1% от нещо е повече от 100% нищо.

През тази седмица се очаква да бъде изготвен графикът за същинските преговори, които Меркел се надява да приключат през февруари. Какво ще е последното решение на ГСДП обаче ще зависи от референдума сред 440-те хиляди членове на партията, обещан от Шулц.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ