Сърбия ще има за пръв път жена премиер

Сърбия ще има за пръв път жена премиер

Сърбия ще има за пръв път жена премиер

Сръбският президент Александър Вучич номинира министъра на държавната администрация и местното самоуправление Ана Бърнабич за премиер на страна.

41-годишната Бърнабич ще стане първата жена премиер в Сърбия, но и първият сръбски премиер, открито обявил хомосексуалната си ориентация.

Само преди няколко години избирането й би било невъобразимо в тази силно консервативна страна. Сега обаче Белград, който иска да се присъедини към ЕС,  може я да използва като потвърждение за растящата толерантност на обществото, коментира руската секция на Би Би Си.

Бърнабич влезе в политиката през август миналата година, когато бе избрана за министър. 

Президентът обяви, че Бърнабич ще отговаря за икономическата част от работата на кабинета, а сегашният премиер и външен министър Ивица Дачич - за политическата. 

Би Би Си отбелязва, че ролята на премиерката в сегашната администрация ще е по-скоро символична, тъй като бившият краен националист Вучич остава най-влиятелния политик в страната. Неговата партия и коалиционните й партньори имат мнозинство в парламента. Вучич стана президент на Сърбия през април.

Бърнабич е завършила в Мичиган, САЩ, и има магистратура по бизнес администрация от университета в Хъл, Великобритания.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ