Срещата на високо равнище на Г-20 се очертава като една от най-конфликтните

Срещата на високо равнище на Г-20 се очертава като една от най-конфликтните

Срещата на високо равнище на Г-20, която започва утре в Хамбург, се очертава като една от най-конфликтните от създаването на тази група през 2008 г. насам. На фона на разногласията с президента на САЩ Доналд Тръмп, се добавя и напрежението в двустранните отношения.

Франс прес се спира на основните източници на напрежение:

Климат

Германският канцлер Ангела Меркел зачести с песимистичните си изявления за шансовете да бъде постигнато общо споразумение по тази тема, което е поставено силно под въпрос заради изразената воля на Вашингтон да излезе от Парижкото споразумение.

Преди това германците положиха усилия да изработят "план за действие", за да се придаде тласък на споразумението, сключено в края на 2015-а във френската столица, и чиято обявена цел е да задържи повишаването на средната температура в света "доста под" 2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалната ера.

Световна търговия

По тази тема Вашингтон изпрати противоречиви сигнали, като в края на краищата с половин уста прие формулата за привързаността към свободната търговия на срещата на високо равнище на Г-7 в Таормина. Този ход бе изненадващ, имайки предвид протекционистката линия на Тръмп.

САЩ обаче проявиха по-малка отстъпчивост през юни на среща на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие в Париж и Тръмп продължи остро да критикува германския търговски излишък, който според него бил прекомерно голям.

Европейците пък се активизира по изпълнението на проект с Япония, обявен през 2013 година, и се опитаха да скрепят преди срещата на високо равнище на Г-20 амбициозно търговско споразумение, възприемано като отговор на стремежа на Вашингтон да отстъпи от принципите на свободната търговия.

Двустранно напрежение          

В Хамбург се очаква Тръмп и руският му колега Владимир Путин да се срещнат за първи път и техните разговори да доведат до нормализиране на отношенията между Вашингтон и Москва, подложени на тежко изпитания от кризата в Украйна, войната в Сирия и обвиненията за руска намеса в предизборната кампания в САЩ.

Вижте още: Хамбург преди срещата на Г-20 (фотогалерия)

Срещата на Тръмп с китайския президент Си Цзинпин също се очертава напрегната, след като в началото на седмицата Пекин изрази съжаление заради появата на "отрицателни фактори" в отношенията между двете страни, а поводът за това изявление бе преминаването близо до спорен остров в Южнокитайско море.

Отношенията между Германия и Турция непрекъснато се влошават след неуспешния опит за държавен преврат срещу турския президент Реджеп Тайип Ердоган през юли 2016 година. Берлин предизвика раздразнение в Анкара за пореден път, след като миналата седмица отхвърли искане на Ердоган да направи обръщение към турската общност в Германия в рамките на участието си в срещата на високо равнище на Г-20.

Демонстрации

Организаторите очакват над 100 000 души да участват в демонстрациите по време на срещата на Г-20 в Хамбург.

Близо 20 000 полицаи са мобилизирани за гарантирането на сигурността на срещата.

Източник: БТА

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ