Срокът на паспортите се увеличава от 5 на 10 г.

Срокът на паспортите се увеличава от 5 на 10 г.

С промени в Закона за българските документи за самоличност предлагаме увеличаване на срока на задграничните паспорти от 5 на 10 г. , заяви външният министър Екатерина Захариева пред БНТ.
„Днес предстои обявяване на обществено обсъждане на Закона за българските документи за самоличност. С това изменение, което предвиждаме, мисля, че нашите съграждани в чужбина най-много ще усетят облекчението“, каза Захариева, цитирана от „Фокус“. Промяната се отнася за всички.

Министър Захариева поясни, че най-голямото облекчение, което ще усетят хората, е възможността да подават онлайн заявленията за издаване на български документи. „Повечето от нашите съграждани живеят по-далеч от консулските служби“, отбеляза тя и обясни, че няма как да бъдат открити такива във всеки град, в който има българи.

„До момента изискването е това заявление да може да става само чрез електронен подпис, издаден от България. Има такава административна услуга, но за година и половина са подадени само две заявления по електронен път“, посочи Захариева. Тя обясни, че изменението предвижда да може и този, който няма електронен подпис да подаде заявлението, като прикачи копие от актуалния си документ към него. Условието е документите да се получат лично в консулската служба, тъй като при предаването им ще се види дали това е лицето, което ги е подало.

Министърът допълни, че с новия закон се съкращават и сроковете за тази услуга. Вицепремиерът добави, че с него се дава и възможност за получаване на документите чрез куриери, ако заявлението е подадено лично.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ