Тръмп: Фокусирам се върху плавен преход на властта

Тръмп: Фокусирам се върху плавен преход на властта

Тръмп: Фокусирам се върху плавен преход на властта

Ново видео послание публикува американският президент Доналд Тръмп в четвъртък вечерта. В него той осъди щурма на Капитолия, възникнал след като призова гневните си поддръжници да предприемат действия, и каза, че ще се подготви за администрацията на новоизбрания държавен глава Джо Байдън.

„Демонстрантите, проникнали в Капитолия оскверниха седалището на американската демокрация. За тези, които участват в актовете на насилие и унищожение: вие не представлявате страната ни. И за тези, които нарушиха закона: ще си платите“, заяви Тръмп, цитиран от Bloomberg.

След речта последваха редица оставки в администрацията на президента и призиви от високопоставени демократи в Конгреса, бизнес лидери и дори редакционната страница на „Уолстрийт Джърнъл“ за отстраняването на Тръмп от поста му заради ролята му в подстрекателство към въстание. Депутатите са обсъждали и импийчмънт, но стартирането на такава процедура изглежда по-скоро неизпълнимо, тъй като до края на мандата на държавния глава остават 12 дена.

„Нова администрация ще встъпи в длъжност на 20 януари. Моят фокус сега се насочва към осигуряването на плавен, подреден и безпроблемен преход на властта“, каза още Тръмп.

„Продължавам силно да вярвам, че трябва да реформираме изборните ни закони, за да утвърдим идентичността и приемственост на всички гласоподаватели и да осигурим вяра и увереност във всички бъдещи избори“, отбеляза президентът.

Говорителката на Белия дом Кайли Макенани също осъди насилието на Капитолия в обръщение от резиденцията на държавния глава. „Това е неприемливо и онези, които са нарушили закона, трябва да бъдат преследвани с цялата сила на закона... Сега е време Америка да се обедини“, обясни тя, цитирана от „Ройтерс“.

По-рано тази седмица социалните мрежи свалиха друго обръщение на президента, публикувано по време на демонстрациите във Вашингтон и нахлуването в сградата на Конгреса. Във видеото бяха отправени призиви към протестиращите да се приберат по домовете си, но отново бе споменато невярното твърдение за измами с изборния вот от 3 ноември миналата година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ