Василев: ПП ще гласува „за” изпращането на оръжия в Украйна, позицията на Радев е позорна

Василев: ПП ще гласува „за” изпращането на оръжия в Украйна, позицията на Радев е позорна

„Продължаваме промяната“ ще гласуват в пленарна зала „за“ изпращането на оръжие в Украйна, обявиха премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев на извънреден брифинг на партията в БТА.

„Позицията, която президентът Радев изрази, че, давайки оръжие, продължаваме конфликта, е позорна. Тя е позорна, защото в нея имплицитно стои разбирането, че Русия ще победи в този конфликт и е добре и нормално да победи в този конфликт. Аз смятам, че Украйна ще победи в този конфликт и че ние трябва да й помогнем да победи. Алтернативата е първо Украйна, а после цяла Източна Европа да станат отново васални придатъци, което това правителство няма да допусне“, каза Василев.

Той заяви, че Русия води политика на безпрецедентна икономическа агресия срещу България.

"България беше сложена в списъка на вражески държави. Руската посланичка си позволи изказвания, които са несъвместими със статута й на посланик. Изказвания, ако български посланик си беше позволил в Русия, сигурно щеше да е отдавна изгонен. Въпреки че България директно не е изпращала оръжие към Украйна, всички тези неща се случват“, коментира вицепремиерът.

Василев заяви, че икономическите и политическите действия на Русия спрямо България имат своя аналог в действията на СССР от Втората световна война.

„България поддържа дипломатически отношения през цялото време на Втората световна война със Съветския съюз. България не изпраща войски на Източния фронт и въпреки това Съветският съюз обявява война на България и влиза тук с армия и налага военни репарации и изнася от България 162 завода“, каза Асен Василев.

Според него политиката да се преструваме, че няма агресор, не работи.

„Ние не търсим конфликт и не търсим война, но когато тя дойде на нашия праг – ще я посрещнем и ще отблъснем агресора. Мачът, в който някой се опитва да ни казва какво да правим и да ни изнудва приключи. В този конфликт България ще помогне на страната, която се бори с агресора“, добави той.

Премиерът Кирил Петков от своя страна отбеляза, че отговорът на агресията трябва да бъде на цяла Европа и че той ще дойде утре с делегацията в Брюксел.

„ПП е политическа партия, която ще защитава изцяло българския интерес. Това означава пълна независимост, бидейки част от европейското семейство България, просперираща България“, заяви премиерът Кирил Петков.

„Руските интереси, които са част от групите политически и икономически, в България ние вярваме, че зад тях стоят и 3-те млрд., похарчени пари за „Турски поток“, и предложението за газова централа като част от Плана за възстановяване и отказът ни от азерски газ, който сме направили вместо сега да имаме готова диверсификация, както и забавянето на гръцката връзка", каза Петков.

По думите му последните три месеца се работи усилено за изграждане на гръцката връзка.

„Взимаме ясна позиция в конфликта във войната в Украйна и не се опитваме да балансираме, където виждаме ясна агресия от една страна срещу друга“, каза още премиерът.

Относно спирането на газа вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев заяви, че това е едностранен акт, с който е нарушен договорът между „Газпром“ и „Булгаргаз“

„Булгаргаз“ са направили плащането, както е по договор, а „Газпром“ са спрели газа въпреки това. Това означа, че имаме една страна, която е некоректна и друга, която е изправна. Не можем да кажем, че това ни учудва. Същият проблем имахме и 2009 г. когато България беше изправна, но газът беше спрян. Проблеми имахме и през 2014 г. Имаме проблеми и сега“, заяви той.

По думите му правителството е очаквало тези проблеми и е започнало подготовка още през февруари.

„Подготовката е доста ясна и ще обясни много неща, които са се случвали през последните 12 години в България. Незнайно защо дълги години диверсификацията на доставките на газ в България се свързваше със станала вече прословутата гръцка връзка. Да, това е интерконектор, по който ние ще можем да доставяме 3 млрд. куб.м. газ на година плюс 2 млрд., ако го разширим. Но от южна посока - от Гърция и от Турция, ние можем да доставяме общо, без гръцката връзка, около 20 млрд. куб. м.", обясни той.

„Потреблението на България е между 3 млрд. и 3,5 млрд. куб. м. Да се твърди, че ние нямаме трасета, по които да доставим газ, извън тези, по които доставяме руски газ, е смешно. Да се разчита на построяването на гръцката връзка да направим деверсификация на газовите доставки на страната е извинение да не си направим деверсификацията. Това извинение се ползва вече 15 години", каза още Асен Василев.

Той заяви, че от февруари са резервирани капацитети на LNG терминалите, така че в рамките на 24 часа да може да се реагира и да не се застраши подаването на газ към българските потребители.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ