Великобритания санкционира пет руски банки и три физически лица

Великобритания санкционира пет руски банки и три физически лица

Великобритания санкционира пет руски банки и три физически лица

Британският премиер съобщи за поредица от санкции срещу Русия и наложи замразяване на активи на пет големи руски банки и три заможни физически лица. „Това е първият транш, първият бараж от това, което сме готови да направим“, каза Борис Джонсън пред парламента.

„Всички активи, които държат в Обединеното кралство, ще бъдат замразени и на засегнатите лица ще бъде забранено да пътуват дотук“, каза Джонсън за лицата, които са наказани, пише „Гардиън“.

Той предприе стъпките, след като Владимир Путин каза, че Русия ще признае независимостта на два отцепили се региона от Източна Украйна.

Санкционираните банки са Россия, ИС Банк, Дженерал Банк, Промсвязбанк и Черноморска банка. Наказаните лица са Генадий Тимченко, Игор Ротенберг и Борис Ротенберг.

Мерките на Джонсън не представляват пълния пакет от санкции, подготвени от Великобритания, тъй като Русия все още не е нахлула в нова суверенна украинска територия, а вместо това призна независимостта на двете републики в Донбас, подкрепяни от Русия.

Очаква се ЕС да обяви своя твърд пакет от санкции в следобедните часове. Без да чака общото решение на държавите членки, германският канцлер Олаф Шолц обяви, че страната му спира процеса по сертифициране на газопровода „Северен поток 2“. По-късно днес ще стане ясно и какви ходове ще предприемат САЩ.

По-голям пакет, съгласуван между блока и Вашингтон, ще бъде приложен при осъществяване на пълномащабна инвазия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ