ВСС насрочи ново заседание за предсрочно отстраняване на Гешев

ВСС насрочи ново заседание за предсрочно отстраняване на Гешев

ВСС насрочи ново заседание за предсрочно отстраняване на Гешев

С насрочването на поредно ново заседание, на което да се решава да бъде ли освободен предсрочно Иван Гешев като главен прокурор приключи и днешното заседание на ВСС. Пленумът на висшите магистрати прие да обедини и разгледа съвместно, по същество, и двете предложения за освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев – това на бившия служебен министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов от 2021 г. и на настоящия министър на правосъдието Надежда Йорданова. Заседанието с общо разглеждане ще се проведе на 18 май. 

Преди заседанието на ВСС главният прокурор Иван Гешев определи твърденията по сигналите срещу него като "смешни" и добави, че няма никакви юридически аргументи в двете предложения за предсрочното му освобождаване. Според него зад твърденията стоят политически интереси.

"Ще продължа да настоявам ВСС максимално бързо да разгледа по същество твърденията на Надежда Йорданова и Янаки Стоилов, за да стане ясно на българските граждани, че нямат никакви юридически основанията. Зад тези думи стоят политически интереси. Вероятно интерес от това има олигархията и мафията. Цената ще платят гражданите. Вероятно се цели нелегитимно овладяване на Прокуратурата, персонална смяна на главния прокурор и съсипване на наказателното правосъдие с така наречени реформи", заяви пред журналисти главният прокурор Иван Гешев преди заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), който трябваше да се произнесе по редовността и допустимостта на предложението за предсрочно освобождаване на главния прокурор, направено от служебния правосъден министър Янаки Стоилов през юли 2021 г. 

Основанията на Стоилов днес обвинител номер едно нарече смешни и забавни, а Йорданова го репликира, че е странно да се забавлява с действия на институция, която изпълнява конституционните си  правомощия. 

Гешев обвини правосъдния министър, че с процедурни хватки бави дискусията по същество, защото се страхувала да се изправи срещу него за дебат в съдебната реформа. 

Правосъдният министър в отговор обясни, че това е странно и че действията ѝ, свързани с изясняване на обстоятелствата с исканията, не могат да бъдат възприемани като бавене. 

Междувременно стана ясно, че Гешев е сезирал КС за закриването на специаизираното правосъдие. В мотивите си той посочва, че "закриването на специализирането правосъдие без наличие на необходимост и конкретен обществен интерес накърнява установения в основния закон принцип, че България е правова държава и се управлява според Конституцията и законите на страната." Сред аргументите срещу решението на Народното събрание Гешев посочва, че то "не само не гарантира защитата на конституционните права на гражданите и юридическите лица, но рефлектира негативно и върху наказателния процес поради заложени в него сериозни проблеми и дори опасност от парализиране на дейността на съдебната власт по неприключените производства".

Предвидените условия и ред за преназначаване на магистратите може да се разглеждат като посегателство върху самостоятелността на съдебната власт, което нарушава принципа на разделение на властите, пише още в искането за обявяване на противоконституционност на решението за закриването на спецправосъдието.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ