Двама са задържани за агресията срещу журналисти на конференцията на ГЕРБ (допълнена)

Двама са задържани за агресията срещу журналисти на конференцията на ГЕРБ (допълнена)

Двама са задържани за агресията срещу журналисти на конференцията на ГЕРБ (допълнена)

Двама са задържани за агресията срещу журналисти на конференцията на ГЕРБ. Мъжът, чиито снимки бяха разпространявани в социалните мрежи след конференцията на ГЕРБ се казва Симеон Стойчев, съобщиха от полицията. По информация на NOVA е задържан и другият мъж, който блъска и хвърля телефони на журналисти. Той бе заснет и да нанася удари на други присъствали на форума на ГЕРБ в сряда. 20-годишният столичанин Денислав Станоев не е криминално проявен, няма данни и да е членувал във фракции. Той обяснил, че някакъв мъж му предложил срещу 400-500 лв. да прави провокации, но не е назовал неговото име. Станоев се е предал рано в петък сутринта, след като опитал да се крие за кратко, научи Нова телевизия. Вече текат разпити в СДВР. Работата по случая се осъществява под ръководството на Софийска районна прокуратура.  

В ранния следобед днес Софийска районна прокуратура повдигна обвинение на единия от задържаните в хулиганство, отличаващо се с особена дързот и циничност. Наложена му е и мярка задържане под стража за 72 часа. Обвиненият е младият мъж, изтръгнал на два пъти телефона от ръцете на журналистката от "Свободна Европа" по време на националната партийна конференция на ГЕРБ на 5 аввгуст. От прокуратурата съобщават още, че е признал извършеното престъпление и съдейства изцяло на органите на полицията и прокуратурата. В обясненията си той е посочил, че лица, съпричастни към организирането на протестите, са му обещали заплащане, ако предизвика и извърши провокативни действия към участници в събитието на територията на "София Тех Парк".

По повод агресията над журналисти, извършена по време на конференцията на ГЕРБ, вчера СЕМ обяви, че е сериозно обезпокоен от ситуацията. 

"Всяка физическа и вербална агресия срещу журналисти е недопустима в едно демократично общество. Особено в държава членка на ЕС, в която зачитането на човешкото достойнство и права, толерантността и разбирателството са основни ценности. Всяко посегателство срещу журналисти или възпрепятстването на тяхната работа е директно посегателство срещу свободата на словото и постиженията на демокрацията", посочиха от СЕМ. 

Днес в ефира на БНТ председателят на Съвет за електронни медии Бетина Жотева също коментира агресията към журналисти, на която сме свидетели в последните дни.

"Склонна съм първо да обвиня политиците и лидерите на обществено мнение, които не проявяват никаква съобразителност в публичното говорене по отношение на медиите и журналистите. Те са тези, които водят, и когато проявяват вербална агресия и негативизъм към журналистите, техните последователи реагират пряко. Ние трябва да ги защитаваме всички, защото всеки е там (протестите - б.р.), за да си вади хляба, а не да провокира. За това си има специални групи, които са платени, и има по-агресивни граждани, които повтарят това, което са чули от лидерите си", коментира Бетина Жотева.

"Журналистите не са площада, за да ги биете и бутате. Те са на площада, за да разкажат какво става и те не са асоциирани с нито една политическа сила. Ако не харесвате дадена медия, не я гледайте, не я четете", препоръча тя. 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ