Защо руснаците рязко заобичаха службите за държавна сигурност

Защо руснаците рязко заобичаха службите за държавна сигурност

Защо руснаците рязко заобичаха службите за държавна сигурност

Половината руснаци искат децата им да работят в руските специални служби. Броят на хората, които се отнасят положително към работата на спецслужбите, се е увеличил през последните 7 години с 50% според допитване на руския фонд „Обществено мнение“.

Според анкетата през 1998 -2011 г. имиджът на службите за държавна сигурност е бил 35% одобрение и 34% неодобрение. После обаче одобрението рязко се е повишило – до 66%, а недоволните са намалели до 12%.

Допитването е било извършено на домашните адреси на 1500 анкетирани в 53 региона.

Действията на специалните служби се представят много по-позитивно в медиите, пояснява анализаторът Григорий Картман пред Би Би Си. По думите му заедно с тенденцията за реабилитация на сталинизма, която води до „пълзяща реабилитация на репресиите“,  в ситуация на студена война със Запада, специалните служби получават „героичен ореол“.  

Липсата на атентати в Русия изглежда добре на фона на Европа. За заплахите напомнят редовно събитията в чужбина, а в Русия терористични актове няма, коментира социологът.

Престижът да работиш за държавната сигурност е нараснал от 2001 насам (макло след началото на първия мандат на Владимир Путин) от 42% на 69% днес. А 45% казват, че искат децата и внуците им да работят точно това.

Най-голям е делът на младите хора между 18 и 30, които намират работата в спецслужбите за привлекателна – 76%. Сред руснаците над 60 г. е 59%.

Това е и резултат от държавната пропаганда и конформизма на гражданите, коментира  зам.-председателят на организацията „Мемориал“ Никита Петров, но уточнява, че резултатите не бива да се абсолютизират.

Според него младото поколение разбира, че трябва да служи на властта, защото е изгодно и комфортно – това е хранилка, „органите“ са приласкани от властта, това е вариант за изкачване с лифт по социалната стълбица. Но при първите проблеми на режима, те ще побегнат, смята Петров.

Над 1/3 от анкетираните (36%) казват, че имат познат служител на държавната сигурност. Близо половината – 47%, заявяват, че имат по-добро мнение за един човек, ако работи в спецслужбите.

Хората приемат, че проблемите в страната се дължат на недостатъците на системата за сигурност, коментира ученият от Института по социология РАН Леонтий Безов. 65% стабилно свързват кризата с външен натиск, от страна на враждебни сили, и само 30% смятат, че причините са в собствените ни грешки. Затова и значението на органите за държавна сигурност расте.

По думите на социолога това е пропагандна картина, създавана от медиите и това е плашеща тенденция, защото показва изкривен свят, докато властите правят много грешки във вътрешната политика и в икономиката.

„Хората смятат, че попадането в тази висша каста е гарантиране на бъдеще, че са собственици в тази страна. Аз лично не искам някакво съсловие да е собственик в Русия, а искам равни права“, подчертава Безов. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ