Кратка история на рекламата

Кратка история на рекламата

Съвременната рекламна индустрия е определена от нейната история. Това смятат авторите от MediaKnowall. Те описват някои от любопитните факти, оформили рекламния бизнес такъв, какъвто го познаваме - например кои са били първите рекламни прояви, каква е била рекламата по време на Индустриалната революция и на Голямата депресия в САЩ, кои са първите рекламни агенции и това как кафето е станало популярно.

Ще ви ги представим в новата ни поредица. Разказът ни започва с ранното рекламиране.

Първата реклама в света е била разпространявана от уста на уста. Това е основната и все още най-силна форма на рекламиране, откакто хората са започнали да се снабдяват един друг със стоки и услуги, твърдят от MediaKnowall.

Иначе, мнозина смятат, че рекламата е възникнала в писмена форма с появата на вестниците през 17-ти век. Всъщност не е така. Французинът Теофаст Ренадо (официалният физик на Луи XIII) е създал много ранна версия на дъска за обяви на супермаркет – „bureau des addresses et des rencontres”. Парижаните, които са търсили и предлагали работа, или са искали да купуват или продават стоки, са пишели бележки в службата на Île de la Cité. За да имат максимален брой хора достъп до тази информация, Ренадо решил да създаде през 1631 г. френският вестник La Gazette. Личната реклама на човека като потенциален служител или работодател се е родила тогава.

Във втората половина на 17-ти век печатната реклама в индиректна писмена форма е станала много популярна в Англия. Английските вестници често са публикували представянето на нова книга или текст за откриването на нова театрална пиеса.

Големият пожар в Лондон от 1666 г. стимулирал разрастването на този вид реклама. Хората след него използвали рекламните съобщения в печата, за да информират за намерени чужди вещи ("lost and found") или за смяна на адреса си. Първите реклами в печата били по-скоро информативни и доминиращо описателни. В тях не бил използван езикът на убеждаването.

Дори в най-ранната история рекламите били от ключово значение за информирането на потребителите за нови продукти. Кафето е такъв пример. За първи път то се е изварявало в гореща, ободряваща напитка в Близкия изток през 15 век. Арабите обаче пазели съставката на тази съживителна течност в тайна, отказвайки да обменят с други нации информацията как зрънцата да се превърнат в култовата и до ден днешен доза бодрост.

Легендата разказва, че Суфи Баба Будан внесъл контрабандно в Индия седем зрънца кафе и ги засадил в страната през 1570 г. Оттам, кафето се разпространило до Италия. После, в цяла Европа започнало да се сервира в заведенията. Мащабното, масово разпространение на кафето като напитка и знак за определен модел на поведение (кафенетата станали места за срещи) до голяма степен се дължи на статиите във вестниците за здравословния ефект на кафето. Те били първата му печатна реклама.

Очаквайте продължението!

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ