Сезонни работници стачкуват в Италия

Сезонни работници стачкуват в Италия

Сезонни работници стачкуват в Италия

Стотици селскостопански работници в Южна Италия обявиха стачка, предава БТА, цитирайки Франс прес. Повечето от протестиращите са африканци, които събират реколтата от домати. Те протестират с искане за повече уважение след смъртта на 16 техни колеги при две пътни катастрофи през изминалите дни на микробуси, превозващи чуждестранните работници.

При едната от тях, в края на работния ден на 6 август, четиринайсет сезонни работници "са пътували натъпкани в бял микробус с българска регистрация, който в най-добрия случай е бил предвиден да превозва осем души", пише в. "Кориере дела сера". Те са се сблъскали с тежкотоварен камион и при катастрофата са загинали 12 души. Други 4-ма са ранени

"Ние не сме роби, не на експлоатацията", скандираха сутринта демонстрантите. 

В италианската провинция Фоджа, в южната област Пулия, хиляди африканци, поляци, българи и румънци берат домати по цяло лято. Въпреки че почти всички работници пребивават в Италия законно, малцина са онези, които се ползват от изискваните от закона условия на труд и заплащане. Много от тях са принудени да живеят в бидонвили и зависят от посредници, които често са свързани с мафията, отбелязва агенцията.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ