Експерти предлагат максимална скорост от 20 км/ч за електрическите тротинетки

Експерти предлагат максимална скорост от 20 км/ч за електрическите тротинетки

Експерти предлагат максимална скорост от 20 км/ч за електрическите тротинетки

Електрическите тротинетки стават все по-популярни у нас, наред с това и инцидентите.

Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" предлага промени в два закона, които ще въведат правила - кога, къде и с колко километра в час могат да се използват. От Столична община планират да обособят и паркинги за тях.

Тротинетките са разнообразни, някои от тях могат да вдигат максимална скорост до 60 км/ч. Нямат фар или звънец, така че често остават незабелязани, отбелязва БНТ

Електрическите тротинетки да се движат с максимална скорост от 20 километра в час, предлага Агенцията, съобщи "24 часа". Тя иска регулация за тези превозни средства в Закона за движение по пътищата и Закона за пътните превозни средства. Оттам предлагат минимална възраст 14 г. за хората, които ползват тротинетки. Тогава обаче максимално допустимата скорост ще е 12 км в час до навършване на 16 г.

Да бъдат разписани правила за задължителните предпазни средства при управление на електрически тротинетки - каски и светлоотразителни жилетки, а може би и наколенки, но това подлежало на дискусия, казват от агенцията.

Другото изискване, което да влезе в закон, е по каква инфраструктура да бъдат карани тротинетките. В някои държави те са забранени на велоалеи, казаха от агенцията. Ще се дискутира и дали да се въвеждазадължителна регистрация и застраховки за електрическите тротинетки.

Мотивът да се вкарат в регулация са няколкото инцидента с тях. Според агенцията има нужда от разработването на задължителни минимални правила за безопасното им движение. През последния месец агенцията е направила преглед на европейския опит в тази посока. Подходът на страните членки е различен - в някои от тях се предполага, че са пешеходци и им е позволено да се движат по тротоари и велосипедната инфраструктура, докато в други това е напълно забранено.

Максимално разрешената скорост за тях също варира - между 18 км/ч в Белгия, до 20 км/ч във Франция и Германия. На места са въведени изисквания за регистрация, застраховка и задължителна минимална възраст на лицата, които ги управляват.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ