От 250 до 2500 евро за квартира в "Студентски град"

От 250 до 2500 евро за квартира в Студентски град

От 250 до 2500 евро за квартира в "Студентски град"

Малко повече от месец преди началото на новата академична година, стотици студенти търсят да наемат или закупят жилище в София. Анализ на сайта Imoti.net показва сериозен ръст на наемните цени на апартаменти в двата най-предпочитани от студенти района – „Студентски град“ и „Овча купел“.

За последните 12 месеца средната наемна цена на двустайно жилище в „Студентски град“ е нараснала с почти 17% и към момента е 6,8 евро/кв.м.

Данните на Imoti.net сочат, че началната цена на двустаен обзаведен апартамент, какъвто най-често търсят студентите, започва от 5 евро/кв.м. и достига до 83 евро/кв.м. Цената се определя от типа строителство, локацията, обзавеждането и оборудването, които жилището предлага. Цените на наемите за двустаен апартамент започват от 250 евро и могат да стигнат до 2500 евро.

В другия привлекателен за студентите район – „Овча купел“ също има лек ръст – от 8% в наемните цени на годишна база. Там средната сума, на която може да бъде нает двустаен апартамент, в момента е 4,7 евро/кв.м. Студентите, които са се спрели на квартира в този квартал, ще плащат между 230 и 430 евро.

Не са редки случаите, в които родители на студенти предпочитат направо да купят апартамент, вместо да плащат наем. А ръстът в цените за продажба на двустаен апартамент в „Студентски град“ продължава. За година средните суми са нараснали с 10% като в момента за най-масовия тип жилища в района цените достигат до 1048 евро/кв.м.

Без особена разлика в цените за продажба са жилищата в „Овча купел“, които в момента варират между 900 и 930 евро/кв.м.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ