София

Най-после, електронен билет за градския транспорт в София

Най-после, електронен билет за градския транспорт в София

Електронният еднократен билет за пътуване в метрото и надземния транспорт в София вече е факт. Продажбата му става чрез приложението MPASS, от което досега се купуваха дневните и нощни електронни карти.  То е част от новите функционалности на автоматизираната система за електронно таксуване, която в момента е в тестов режим. 

Как става покупката на карта или билет? В браузъра на телефона се въвежда sofia.mpass.bg, прави се регистрация с имейл, след което може да се купи билет за целия ден или за нощния транспорт. Цената за едно пътуване си остава 1,60 лв. Плащането през телефона става с дебитна или кредитна карта, или през мобилния оператор, а обработването на покупката отнема 45 секунди.

Полученият QR код ще представлява билета, с който влизате в метрото през обозначените за това места. Той ще трябва да се показва контрольорите в автобуси, тролейбуси и трамваи, за да го сканират и удостоверят, че превозният документ е валиден.

"Услугата се пуска предсрочно, за да се види какво ще бъде общественото мнение", обясни директорът на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев. 

Той обясни, че билетът за еднократно пътуване трябва да се използва само в рамките на час и половина, тъй като след това време той става невалиден. "Ако пътуването не се осъществи, билетът изгаря", съобщи Дилчев. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ