София

София иска помощ от държавата за градския транспорт

София иска помощ от държавата за градския транспорт

Столичният градски транспорт има нужда от централизирана финансова помощ заради нарастващите цени на тока и намаляване на пътникопотока вследствие на пандемичната ситуация. Това стана ясно на брифинг в Столичната община. 

"Проведохме среща със синдикатите и обсъдихме ситуацията в бранша. Имаме необходимост от подкрепа от страна на държавата, както се случва в редица европейски държави. В периода 2016-2017 г. имаме покачване от приходите на градския транспорт, тогава те са 164 млн. лв., което показва развитие на този вид транспорт в града. През 2020 г. по време на пандемията, има спад на приходите - 111 млн. лв. През 2021 г. има леко покачване на приходите, които стигат 117 млн. лв.", каза зам.-председателят на транспортната комисия към Столичния общински съвет Зафир Зарков.

Миналата година бяха предвидени 150 млн. лв. от Столична община за градския транспорт. В средата на годината имаше актуализация на бюджета с още 11,5 млн лв. Тази година също бюджетът на Столична община предвижда 150 млн. лв. за градския транспорт, но без помощта на държавата ще бъде трудно, посочи Зарков.

"Сега са необходими 112 млн. лв. само за енергоносители - за газ и ток. Към този момент не сме получавали сериозна помощ от страна на държавата. Необходима навременна помощ и ангажимент от държавата към този сектор. Търсим разговори на експертно ниво и подкрепа относно градския транспорт на столицата", уточни Зафир Зарков.

"150 млн. лв. предоставя сега Столична община. Не е нормално в тази обстановка това съотношение да изглежда по този начин. Държавата с всичките й ресурси има големи възможности да финансира сектори като обществения транспорт. Искаме да влезем в диалогов режим с ресорните министерства на транспорта и на финансите. Макар Столична община да издържа сама 2 години на тази криза, вече и под натиска на цените на електроенергия, природния газ и дизеловото гориво, нещата започнаха да стават все по-сложни. Градският транспорт касае 1 400 000 души, които живеят в града", каза председателят на комисията по транспорт към Столичния общински съвет Карлос Контрера.

Той изрази безпокойство, че може да се стигне "до разреждане на градския транспорт", което във време на пандемия - може да доведе и до увеличаване броя на заразените. "До май 2022 г. Европейската комисия е дала светлина на всякакви мерки, които да се предприемат от държавите", добави Контрера. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ