София посреща новото Божоле заедно с още 100 държави

София посреща новото Божоле заедно с още 100 държави

"Новото Божоле дойде!" - и тази година, с тази реплика ще бъде отворена първата бутилка от новата реколта на известното френско младо вино.

Представянето на новото „Божоле“ традиционно се отбелязва на третия четвъртък от ноември. Тази година събитието ще се проведе в Националния дворец на културата, а темата на изданието е „Галерия на изкуствата Божоле“.

По традиция продажбата на Новото Божоле е забранена до полунощ преди третия четвъртък от ноември на годината. Според Закона за виното във Франция, едва след тази дата, младото Божоле може да стъпи на световния пазар и да достигне до почитателите си. Празникът в София ще започне с тържествено отваряне на първата доставена бутилка от новата реколта, което ще се обяви от Стефан Делайе, Председател на Френско-българската търговска и индустриална камара и Н.Пр. Ерик Льобедел, посланик на Франция в България, в ролята си на патрон на церемонията. Те ще се обърнат към гостите, като им съобщят радостно, че новата реколта е пристигнала с думите: Le Beaujolais Nouveau est arrivé! („Новото Божоле дойде!”). Младото вино е нетърпеливо и за това е прието то да бъде изпивано сравнително бързо след производството му.

София ще отпразнува посрещането на „Божоле Нуво“, наред с над 100 държави по целия свят“, отбеляза Стефан Делайе.

Според производителите, реколтата на Божоле Нуво 2018 е сред най-добрите, тъй като тази година, още от януари,  френският винарски регион Божоле се наслаждава на отлични метеорологични условия – пресищане от слънчево греене през лятото и дозирано количество дъждове, позволяващи на лозите да преминат през всички стъпки на развитие по най-благоприятен начин.

Тазгодишното вино притежава изключителните заоблени аромати, усещат се цветовете на тъмно-лилав гранат, прекрасните кадифени танини и аромати на червени и черни горски плодове.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ