Услугата за електрически тротинетки Lime стартира в София

Услугата за електрически тротинетки Lime стартира в София

Услугата за електрически тротинетки Lime стартира в София

В София започва работа първата компания за споделено ползване на електрически тротинетки, съобщи Столична община. Това е Lime, която до момента работи много активно в Европа. 

В подкрепа на засилващия се интерес към този тип придвижване, в централната градска част на София вече започна обособяване на повече от 200 малки терени за безплатно паркиране на велосипеди, мотопеди и тротинетки, посочват от Общината. Мярката е част и от стратегията за подобряване качеството на въздуха, тъй като един от основните замърсители е именно автомобилният трафик.

Столичната община и агенция “Безопасност на движението по пътищата” работят по регламентиране ползването на електрическите тротинетки чрез предложение за изменение в Закона за движение по пътищата. Малко под 2% са използващите велосипед за придвижване в София.

Lime работи като желаещите да ползват тротинетките (или скутерите) си свалят мобилното приложение на услугата и въведат банкова карта. С приложението желаната от тях тротинетка се отключва чрез екрана на телефона лесно на улицата. След като подкарат с крак градската машина за придвижване, започва да се брои цена на услугата, която извън България е 0,15 евро за километър, плюс стартова такса. Когато приключат пътуването си, потребителите маркират с екрана на телефона това, заключват съответната тротинетка и тя остава на улицата, в подходящите за това места без да пречи. Веднага след края на пътуването използвалият услугата е таксуван. 

Тротинетките имат фар, който се вклюва за нощното каране. Те могат да развият доста висока скорост, така че е препоръчително да се карат внимателно и винаги да се наблюдава за изненадани пешеходци наоколо. 

Имат и звънец като на велосипедите.

Цената на услугата на този етап е 1,50 лв. за отключване на скутера и по 30 ст. за всяка следваща минута каране. 

Един от най-популярните стартъпи в световен мащаб - Lime, който се оценява на 2,4 млрд. долара, вече работи в най-големите европейски градове, а получените наскоро 310 млн. щатски долара рискови инвестиции в него му позволяват да разшири услугата си и на нови пазари, сред които и българския, отбелязват експерти.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ