Английските футболни клубове свиха рекордно разходите за зимни трансфери

Английските футболни клубове свиха рекордно разходите за зимни трансфери

Английските футболни клубове свиха рекордно разходите за зимни трансфери

Разходите на футболните клубове в английската Висша лига (АПЛ) за закупуване на нови играчи през зимния трансферен прозорец, който приключи на 1 февруари, се сринаха до най-ниското ниво от пандемията Сovid-19 насам на фона на затягането на правилата за финансов феърплей. Това съобщи в. Financial Times, позовавайки се на данни на Deloitte.

Отборите в АПЛ през януари са похарчили едва 121,3 млн. евро за придобиване на играчи, докато година по-рано цифрата е достигнала рекордните 842,6 млн. евро.

Клубовете са похарчили по-малко само през сезон 2020-2021 г., т.е. в разгара на ограниченията, свързани с коронарния вирус.

Общата сума на зимните трансфери в петте най-големи футболни лиги в Европа възлиза на едва 572 млн. евро в сравнение с 1,2 млрд. евро през миналата година.

Следователно делът на Англия в общоевропейската сума е спаднал до 20% от 79% година по-рано. За първи път от 2011 г. насам АПЛ загуби първото място по общи разходи. Новият лидер е френската Лига 1, главно поради мащабната трансферна кампания на Лион.

Повече от половината клубове от АПЛ не закупиха нови играчи през януари, включително лидерите в лигата Арсенал и Ливърпул, а най-активният отбор на пазара неочаквано беше Кристъл Палас, който похарчи 29,1 млн. евро. Клубът загуби един от лидерите си Майкъл Олисех и придоби полузащитника на "Блекбърн" и английския национален отбор Адам Уортън, като сумата на сделката се оценява на 22 млн. паунда (28 млн. долара).

Анализатори и агенти твърдят, че наказанието на Евертън и Нотингам Форест за нарушаване на финансовите правила (на Евертън вече бяха отнети 10 точки в първенството, същата съдба може да сполети и Нотингам) е накарало другите клубове да бъдат по-внимателни с финансите си и да намалят трансферните си бюджети.

"Времената, в които треньорът казваше: "Искам нападател, купи ми нападател", отминаха, сега им се отказва. Сега финансовото състояние на клуба и спазването на нормативната уредба са важни фактори", коментира спортният агент Марлон Флайшман. 

През този сезон европейските клубове не могат да изразходват повече от 90% от приходите си за закупуване на играчи и заплати на отбора. През следващия сезон ограничението ще бъде намалено на 80%, а година по-късно - на 70%.

"Всъщност не сме станали свидетели на значими трансфери, които да имат последици за целия пазар", казва Калъм Рос, анализатор от Deloitte. Той обаче добави, че зимният трансферен прозорец често е по-спокоен от летния, защото клубовете предимно попълват състава и закриват проблемни позиции.

През лятото активността на пазара на играчи може да бъде по-забележима. По-специално, "Ливърпул" ще смени треньора си след обявеното напускане на Юрген Клоп, а "Манчестър Юнайтед" ще продължи да се възстановява с идването на нов акционер в лицето на Джим Ратклиф. Такива промени в отборите често водят до мащабно обновяване на състава.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ