Английските футболни клубове свиха рекордно разходите за зимни трансфери

Английските футболни клубове свиха рекордно разходите за зимни трансфери

Разходите на футболните клубове в английската Висша лига (АПЛ) за закупуване на нови играчи през зимния трансферен прозорец, който приключи на 1 февруари, се сринаха до най-ниското ниво от пандемията Сovid-19 насам на фона на затягането на правилата за финансов феърплей. Това съобщи в. Financial Times, позовавайки се на данни на Deloitte.

Отборите в АПЛ през януари са похарчили едва 121,3 млн. евро за придобиване на играчи, докато година по-рано цифрата е достигнала рекордните 842,6 млн. евро.

Клубовете са похарчили по-малко само през сезон 2020-2021 г., т.е. в разгара на ограниченията, свързани с коронарния вирус.

Общата сума на зимните трансфери в петте най-големи футболни лиги в Европа възлиза на едва 572 млн. евро в сравнение с 1,2 млрд. евро през миналата година.

Следователно делът на Англия в общоевропейската сума е спаднал до 20% от 79% година по-рано. За първи път от 2011 г. насам АПЛ загуби първото място по общи разходи. Новият лидер е френската Лига 1, главно поради мащабната трансферна кампания на Лион.

Повече от половината клубове от АПЛ не закупиха нови играчи през януари, включително лидерите в лигата Арсенал и Ливърпул, а най-активният отбор на пазара неочаквано беше Кристъл Палас, който похарчи 29,1 млн. евро. Клубът загуби един от лидерите си Майкъл Олисех и придоби полузащитника на "Блекбърн" и английския национален отбор Адам Уортън, като сумата на сделката се оценява на 22 млн. паунда (28 млн. долара).

Анализатори и агенти твърдят, че наказанието на Евертън и Нотингам Форест за нарушаване на финансовите правила (на Евертън вече бяха отнети 10 точки в първенството, същата съдба може да сполети и Нотингам) е накарало другите клубове да бъдат по-внимателни с финансите си и да намалят трансферните си бюджети.

"Времената, в които треньорът казваше: "Искам нападател, купи ми нападател", отминаха, сега им се отказва. Сега финансовото състояние на клуба и спазването на нормативната уредба са важни фактори", коментира спортният агент Марлон Флайшман. 

През този сезон европейските клубове не могат да изразходват повече от 90% от приходите си за закупуване на играчи и заплати на отбора. През следващия сезон ограничението ще бъде намалено на 80%, а година по-късно - на 70%.

"Всъщност не сме станали свидетели на значими трансфери, които да имат последици за целия пазар", казва Калъм Рос, анализатор от Deloitte. Той обаче добави, че зимният трансферен прозорец често е по-спокоен от летния, защото клубовете предимно попълват състава и закриват проблемни позиции.

През лятото активността на пазара на играчи може да бъде по-забележима. По-специално, "Ливърпул" ще смени треньора си след обявеното напускане на Юрген Клоп, а "Манчестър Юнайтед" ще продължи да се възстановява с идването на нов акционер в лицето на Джим Ратклиф. Такива промени в отборите често водят до мащабно обновяване на състава.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ