Юрген Клоп напуска Ливърпул през май. Гуардиола: Съперничеството ще ми липсва

Юрген Клоп напуска Ливърпул през май. Гуардиола: Съперничеството ще ми липсва

Юрген Клоп напуска Ливърпул през май. Гуардиола: Съперничеството ще ми липсва

Юрген Клоп неочаквано ще се оттегли от поста мениджър на футболния отбор Ливърпул в края на този сезон през май .Харизматичният немски треньор се присъедини към Ливърпул през 2015 г. и изведе легендарния клуб до титлата в Европейската шампионска лига през 2019 г. и титлата във Висшата лига на Англия през 2020 г., съобщи CNBC.

По време на осем и половина годишното управление на Клоп на "Анфилд" клубът спечели шест големи трофея под негово ръководство.

„Това е, че съм, как да го кажа, на изчерпване“, каза 56-годишният футболист, който преди беше мениджър на германския гранд Борусия Дортмунд, на клубния уебсайт на Ливърпул.

„Обичам абсолютно всичко в този клуб, обичам всичко в града, обичам всичко в нашите привърженици, обичам отбора, обичам персонала, обичам всичко. Но фактът, че все още вземам това решение, ви показва, че съм убеден, че трябва да го взема.”

Ливърпул е собственост на Fenway Sports Group, американският конгломерат, основан от Джон Хенри, който също има под своя чадър Бостън Ред Сокс от Мейджър лийг бейзбол, Питсбърг Пингуинс от Националната хокейна лига и RFK Рейсинг от НАСКАР.

Клоп замени Брендън Роджърс начело през октомври 2015 г., когато Ливърпул се намираше на 10-о място във Висшата лига. През следващата година Клоп изведе клуба до четвърто място в първия си пълен сезон начело.

Оттогава той превърна отбора във вечнен претенденти за титлата, като в много случаи на косъм изпусна трофея във Висшата лига в съперничество с Манчестър Сити.

Ливърпул е най-успешният клуб в английския футбол по брой награди, спечелвайки 68 трофея в своята 132-годишна история.

Неговият наследник на поста все още не е обявен, но Клоп има още много да играе през този сезон. В момента Ливърпул води класирането на Висшата лига със 17 мача до края и по-рано тази седмица затвърди мястото си на финала на Карабао Къп срещу Челси на 25 февруари. Те се изправят срещу Норич Сити в четвъртия кръг на ФА Къп в неделя.

„Аз съм като истинска спортна кола – не най-добрата, но доста добра, все още мога да карам 160, 170, 180 мили в час, но съм единственият, който вижда, че броячът на резервоара намалява. Външният свят не вижда това, това е добре, така че продължаваш, но след това имаш нужда от почивка. В този случай трябва да се отиде до бензиностанцията," , каза Клоп в  интервю за клубния сайт.

Мениджърът на Манчестър Сити Пеп Гуардиола коментира, че ще му липсва съперничеството с Юрген Клоп, след като мениджърът на Ливърпул обяви, че ще напусне поста си след края на сезона.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ