Audi се включва във Формула 1

Audi се включва във Формула 1

Audi се включва във Формула 1

Германската автомобилна компания Audi се е регистрирала като производител на двигатели във Формула 1. Това обяви председателят на управителния борд на Audi Маркус Дюсман, цитиран от Би Би Си.

Audi все още не е разкрила дали ще ръководи собствен екип, както се очаква, или просто ще доставя двигатели.

„Състезанията са в ДНК-то на Audi. Ако мислите за Льо Ман, DTM и Формула E, ние винаги сме били много активни и много успешни“, каза Дюсман. „Искаме да продължим тази успешна история във Формула 1“, добави той.

Дюсман добави, че решението е взето поради нови правила, които включват увеличен електрически компонент в двигателите и напълно устойчиви горива.

От Audi заявиха, че ще обявят екипа, с който ще обединят усилията си до края на годината.

Очакванията са компанията да поеме контролен дял в базирания в Швейцария Sauber, който в момента се състезава като Alfa Romeo, и да вземе участие като производител на болиди по примера на Ferrari и Mercedes.

„Това е важен момент за нашия спорт, който подчертава огромната сила, която имаме като глобална платформа, която продължава да расте“, коментира шефът на Формула 1 Стефано Доменикали

„Също така е голямо признание, че преминаването ни към хибридни двигатели с устойчиво гориво през 2026 г. е бъдещо решение за автомобилния сектор. Всички очакваме с нетърпение да видим логото на Audi на решетката и ще чуем допълнителни подробности от тях за техните планове своевременно“, добави той.

Президентът на ФИА Мохамед Бен Сулайем определи решението като „крайъгълен камък“

Дюсман каза, че повишеният дял на мощността от хибридната част на двигателя съвпада с решението на Audi да премине към производител на изцяло електрически двигатели.

Той добави, че ограничението на бюджета на Ф1, въведено за първи път през 2021 г., прави надпреварата „ много привлекателна“ и че решението на Ф1 да стане въглеродно неутрално до 2030 г. също е от ключово значение.

През 2026 г. Ф1 ще продължи да се провежда с 1,6-литрови турбо хибридни двигатели, но ще направи значителни промени спрямо тези, използвани от 2014 г. насам. Предвижда се хибридният елемент на двигателя ще доставя повече от 50% от общата мощност.

Друга марка на Volkswagen Group - Porsche, също се очаква да влезе във Ф1 през 2026 г. като двигателен партньор на Red Bull.

Дюсман не потвърди това, но каза, че двете операции ще бъдат напълно отделни, като дейността на Audi ще е базирана Германия, а тази на Porsche в Обединеното кралство, ако компанията се включи в надпреварата.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ