Задържаният в Мелбърн Джокович прати послание до феновете си в Instagram

Задържаният в Мелбърн Джокович прати послание до феновете си в Instagram

Задържаният в Мелбърн Джокович прати послание до феновете си в Instagram

Новак Джокович използва за първи път своя Instagram профил след задържането му в Австралия. През социалната мрежа той честити Коледа на всички християни, които отбелязват този празник по григорианския календар. 

"Мир Божи. Христос се роди. Честита Коледа. Дано любовта и силата ви изпълват. Благодаря на хората по целия свят за вашата продължаваща подкрепа. Усещам я силно и я оценявам високо", написа Ноле. 

Сръбският тенисист беше задържан на летището Мелбърн и отведен в хотел за карантинирани, след като Австралия отмени визата му, предоставена въз основа на медицинско освобождаване. Причината е, че Джокович не е ваксиниран, каквото е изискването за всички, пристигащи в страната. Това обаче спъва кариерата му, тъй като той пристигна в страната, за да участва в Australian Open. Тенисистът трябваше да излети от Зеления континент с първия възможен полет, но Джокович оспори решението на властите. Очаква се в понеделник съдът на щата Виктория да разгледа казуса, а организаторите на турнира му поставиха ултиматум - до вторник да представи валидни документи за участие.  

Казусът с отменената виза и задържането на Джокович обаче предизвика истински скандал. Семейството му обвини австралийските власти, че го държат като затворник. Австралийският външен министър Карън Андрюс обаче заяви, че тенисистът може да напусне Австралия по всяко време. Фенове на Ноле от сръбската диаспора в Австралия, както и антиваксъри излязоха на протест пред сградата на хотела, където той е настанен. А междувременно стана ясно, че още един състезател - 38-годишната чехкиня Рената Ворачова, е с анулирана виза и е настанена в същия хотел. 

Майката на сръбската тенис звезда Дияна Джокович говори пред медиите в Сърбия. "Случващото се е много тежко за мен като майка. Новак с нищо не е заслужил да го третират така. Очевидно е политически въпрос да не му позволят да играе на Откритото първенство на Австралия. Подобно отношение без прецедент. Чиста политическа атака срещу Новак Джокович. За мен от една страна той се превърна в жертвено агне, но от друга страна за мен той е голям победител. Сега много хора ще разберат, че повече не може да продължава така. Само се надявам Новак да остане психически здрав, да не прекършат крилата му, каквото е тяхното намерение", коментира Дияна Джокович. 

"Ноле е сърцето на Сърбия, нашата гордост и радост. Това е началото на агонията, искат да го държат в затвора до понеделник. Представете си - до понеделник да държат най-добрия спортист в света в затвор", заяви баща на Новак - Сърджан Джокович.  

Съпругата на Новак Джокович – Йелена също проговори, но в социалните мрежи. "Днес за нас е Коледа! Желая на всички да бъдат здрави, щастливи, в безопасност и заедно със семействата си. Бихме искали всички да бъдем заедно в момента, но ме утешава фактът, че поне сме здрави. Ще израснем от този опит. Благодаря Ви мили хора по целия свят, че изпращате любов на моя съпруг. Поемам дълбоко дъх, за да се успокоя и да намеря разбиране в този момент за всичко, което се случва. Единственият закон, който всички ние трябва да спазваме при пресичането на всяка граница е любовта и уважението към всеки човек. Любовта и прошката никога не са грешка, а мощна сила. Желая Ви всичко добро!", написа Йелена в Instagram. 

Премиерът на Австралия Скот Морисън заяви, че граничните власти на страната са "свършили своята работа", след като световният номер 1 в тениса Новак Джокович не бе допуснат да влезе в страната. "Правилата са правила и няма изключения. Правилата са правила. Това е политиката на правителството. Точно политиката на правителството за стриктен граничен контрол по отношение на пандемията доведе до това Австралия да има една от най-ниската смъртност от Covid в света. Граничните власти си свършиха работата, влизането в страната изисква две поставени ваксини или медицинско изключение. Беше ми съобщено, че такова изключение не е било представено и като резултат, той е подлежи на същите правила, както всички други", коментира Морисън. 

"По някакъв начин ми е мъчно за него. Но от друга страна той бе наясно с условията отдавна и сам взе своето решение. Всеки е свободен да вземе своето решение, но и да си носи последствията. Ситуацията е неприятна, но през последните две години много семейства минаха през много тежки времена заради пандемията. Мисля, че е нормално, че хората в Австралия са разгневени от случая, защото те преживяха много тежки локдауни, много хора не можеха да се приберат у дома. Мога да кажа само едно - аз вярвам в това, което медицинските специалисти казват. Щом те казват, че трябва да се ваксинираме, значи трябва да го направим. Това е моята гледна точка. Според мен светът страда твърде много, за да не следва правилата. Ако той искаше, можеше да играе в Австралия без проблем. Той избра друг път. Разбира се, че не ми харесва случващото се", коментира ситуацията испанският тенисист Рафаел Надал.  

Австралийският тенисист Ник Кирьос, познат като един от най-големите критици на сърбина, изненадващо защити Джокович, наричайки отношението на Австралия към световния номер 1 "наистина лошо" и призовавайки властите да са по-добри. "Със сигурност вярвам във взимането на мерки, ваксинирах се заради други и заради здравето на майка ми. Но начинът, по който се справяме със ситуацията на Новак, е лош, наистина лош. Това е един от най-великите ни шампиони, и все пак е човек, който заслужава по-добро отношение. Бъдете по-добри", написа Кирьос в социалните мрежи.

"Господин Джокович не е заложник в Австралия, той е свободен да си тръгне, когато реши и граничната служба ще му съдейства. По отношение на хората, които са в имигрантски център за задържане, независимо дали в хотел в Мелбърн или на друго място в Австралия, те са там, защото нямат валидна виза или са нелегално в Австралия поради няколко причини. Отнасяме се към всички тези хора справедливо", каза Карън Андрюс, министър на вътрешните работи на Австралия.  

Новак Джокович е деветкратен шампион на Откритото първенство на Австралия. Ако играе и спечели тазгодишния турнир, той ще стане най-успешният тенисист в света с 21 титли от Големия шлем.

Междувременно, френският министър на спорта Роксана Марасиняну обяви, че Новак Джокович ще получи разрешение да играе на Откритото първенство на Франция по тенис "Ролан Гарос", което започва през май, дори ако не е ваксиниран срещу COVID-19. Франция не забранява на неваксинирани да влизат в нейна територия, но налага по-строги ограничения от тези, които са били ваксинирани. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ