Евро 2024: Германски депутат се извини за коментар за цвета на кожата на играчи от националния отбор

Евро 2024: Германски депутат се извини за коментар за цвета на кожата на играчи от националния отбор

Високопоставен германски политик се извини за начина, по който формулира коментар за цвета на кожата на футболисти на националния футболен отбор, в който ги похвали и попита какво би било, ако имаше само бели играчи, съобщи BBC.

Депутатът от Зелените Катрин Гьоринг-Екард, която е и заместник-председател на германския федерален парламент, изглежда има предвид скорошно проучване, според което 21% от анкетираните биха предпочели да видят повече бели хора в отбора на Германия.

„Този ​​отбор е наистина изключителен. Само си представете, ако имаше само бели немски играчи“, написа тя, след като Германия победи Унгария с 2:0 на турнира Евро 2024. Тя също така добави три дъгови емотикони.

Но след критики в социалните медии, включително от колеги депутати, Гьоринг-Екард изтри публикацията и се извини за начина, по който беше формулирана.

По-късно тя отново се обърна вм X, бивш Twitter, за да се обясни. „Разстроих ме, че 21% от германците биха предпочели, ако в националния отбор имаше повече „бели“, пише Гьоринг-Екард. „Гордея се с този отбор и се надявам, че ще успеем да убедим и 21-те процента.”

Първоначалният пост на г-жа Göring-Eckardt бързо беше критикуван, като някои я обвиниха в расизъм въпреки факта, че тя възхваляваше разнообразието на екипа.

„Намирам за наистина тревожно, когато хората в Германия се съдят по цвета на кожата им“, каза Волфганг Кубицки, заместник-лидер на Свободната демократическа партия (FDP), която е част от коалиционното правителство на Германия заедно със Зелените.

Мануел Остерман от дясноцентристката партия Християндемократически съюз (ХДС) също коментира. "Съдите ли хората въз основа на външния им вид? Според вашето собствено определение това би било расистко", каза той.

Проучването, на което отговаря Гьоринг-Екард, е поръчано от Sport Inside, което се излъчва по германската обществена телевизия WDR.

Беше част от документален филм за расовото разнообразие в националния отбор и как се гледа на него от обществеността.

Играчът Джошуа Кимих описа проучването като „расистко“, когато беше съобщено за първи път по-рано този месец, докато треньорът Юлиан Нагелсман каза, че е „безумно“.

„Играем евро за всички в страната и всеки, който играе топ футбол, е поканен да бъде член на националния отбор“, каза Нагелсман.

„Надявам се никога повече да не ми се налага да чета такива глупави анкети.”

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ