Евро 2024: Сърбия заплаши да напусне първенството заради смъртни заплахи

Евро 2024: Сърбия заплаши да напусне първенството заради смъртни заплахи

Футболният тим на Сърбия заплаши, че ще прекрати участието си на европейското първенство по футбол. Предупреждението отправи генералният секретар на Сръбския футболен съюз Йован Шурбатович. Причината са неприятни възгласи, чути по време на мача между Хърватия и Албания, завършил 2:2. Тогава албанските фенове викаха "Убий сърбина!", а хърватските привърженици им отговаряха със "Сърби на върби!" (б.а. - възгласът е заимстван от поема на Марко Натлачен през Първата световна война, но се популяризира през Втората от нацистката власт в Хърватия), предаде bTV.

От сръбската федерация са категорични, че двата тима трябва да бъдат наказани възможно най-строго, или "плавите" се прибират вкъщи. 

"Готови сме да се оттеглим от европейското, ако УЕФА не вземе сериозни мерки! Не искаме да участваме в това нещо! Ние в Сърбия сме възпитани хора! Нека феновете подкрепят футболистите си, а не провокират съперниците. Искаме строги наказания за феновете, които изговаряха тези скандални неща", заяви Шурбатович.

Футболната федерация на Сърбия вече беше наказана да плати глоба от 14 500 евро заради хвърлени предмети на терена и провокативно поведение на феновете. От УЕФА смятат възгласа "Косово е Сърбия!" за неприемлив. 

Албания отнесе солидна глоба от 37 375 евро заради подобни действия на феновете по време на мача с Италия.

А Хърватите са глобени с 87 875 евро най-вече заради хвърлени чаши и бутилки по време на първия им мач срещу Испания, в който загубиха с 0:3. 

От Футболната федерация на Сърбия искат наказание и за един от футболистите на Албания. След равенството 2:2 с Хърватия Мирлинд Даку взе мегафона на феновете и скандираше анти сръбски и анти македонски възгласи. 

Сърбите, хърватите и албанците преминаха през няколко въоръжени конфликта в края на ХХ век след разпада на Югославия - първо на територията на Хърватия и Босна и Херцеговина, а след това при откъсването на Косово, където местните революционери бяха подпомагани именно от Албания, припомня bTV. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ