Евро 2024: УЕФА наказа за два мача турския национал Мерих Демирал за "вълчия" поздрав

Евро 2024: УЕФА наказа за два мача турския национал  Мерих Демирал за вълчия поздрав

Турският защитник Мерих Демирал беше наказан за два мача на Евро 2024 заради националистическия си жест, след като отбеляза в осминафиналния мач срещу Австрия. Това се казва в съобщение на сайта на  УЕФА.

В решението се посочва, че Демирал е наказан за „нарушаване на правилата за прилично поведение, за използване на спортни събития за прояви от неспортсменски характер и за уронване на репутацията на футбола“.

На 2 юли Демирал отбеляза два гола в мач с австрийците (2:1) а , след което показа „вълчи поздрав“ - символ на турската ултранационалистка групировка „Сивите вълци". Тя е обявена за екстремистка в Европейския съюз, Германия и САЩ, затова и жестът на Демирал срещна неодобрение и даже предизвика дипломатически скандал..

На следващия ден УЕФА образува дисциплинарно дело срещу футболиста.

Турското външно министерство нарече дисциплинарното разследване на УЕФА срещу Демирал неприемливо, а германският посланик в Анкара беше извикан във външното министерство по този въпрос. В отговор германското външно министерство извика турския посланик. Драмата се разиграва в навечерието на решаващ мач за турския национален отбор, който утре ще играе на четвъртфинал с Холандия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ