ФИФА одобри полуавтоматичните засади за Мондиал 2022

ФИФА одобри полуавтоматичните засади за Мондиал 2022

ФИФА одобри полуавтоматичните засади за Мондиал 2022

Дали футболистите са били в положение на засада ще се определя от полуавтоматична технология за подпомагане на съдиите по време на мачовете от Световното първенство по футбол в Катар 2022, обявиха от Международната футболна федерация (ФИФА). 

Новата технология ще използва 12 камери за наблюдение, монтирани под покрива на стадиона. Те ще следят движението на топката и играчите, като изчисляват точната им позиция на терена. Освен това в топката на Мондиал 2022 ще бъде монтиран сензор за инерционна измервателна единица, който ще определя точно момента на докосването ѝ. 

Технологията автоматично ще уведоми длъжностните лица на мача за засада, след което потвърденото решение ще бъде съобщено на главния съдия на мача. По-късно на главния екран на стадиона ще бъде генерирана 3D анимация, която ще покаже на зрителите обстоятелствата на засадата. Въпросната система бе използвана на Арабската купа, както и на световното клубно първенство, като бе изчислено, че времето за взимане на решение за засади е намалено от 70 до 25 секунди. 

Шефът на съдиите към ФИФА Пиерлуиджи Колина  отхвърли коментарите, че така роботи ще бъдат съдии. "Четох за роботи съдии. Разбирам, че това звучи много добре за заглавия, но няма да се случи. Съдиите все още взимат решенията. Полуавтоматичната система само дава отговори дали един играч е бил в засада, когато топката е ритната. Преценката дали е имало игра с ръка или нарушение си остава на рефера. Нашата цел е да направим така, че да има коректно взети решения", обясни Колина. 

Световното първенство по футбол в Катар ще се проведе от 21 ноември до 18 декември 2022 година в пет града на осем стадиона. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ