Васил Божков: Кой съм аз, че да говоря с премиера?

Васил Божков: Кой съм аз, че да говоря с премиера?

Васил Божков: Кой съм аз, че да говоря с премиера?

ФК „Левски” е получавал милиони от спонсорски дарения. Към момента клубът е платил около 7 милиона лева задължения за данъци и осигуровки и засега няма просрочени задължения към кредитори. Това стана ясно на втората среща между собствениците на клуба и феновете, която се проведе тази вечер на стадион „Герена”.

„От спонсорски дарения и фирми на Васил Божков в клуба са постъпили малко по-малко от 19 милиона лева само за 11 месеца. Оттам нататък, има едни 5 милиона, които са под формата на дългосрочно финансиране, което е до 2023 г. Тогава ще се вземе решение дали това ще се вкара в капитала или може да се опростят, което е по-вероятният вариант”, заяви собственикът на „Национална лотария” Димитър Ганев.

Изказването му дойде няколко дни след първата среща между феновете на клуба и собственика на „Левски” Васил Божков. На нея Божков подхвърли, че ще спре финансирането на „Левски“, ако внесеният законопроект от Валери Симеонов и още шестима депутати бъде одобрен от парламента, което смути спортните запалянковци, и те, притеснени за бъдещето на любимия отбор, дори поискаха среща с премиера Бойко Борисов.

„Ябълката на раздора” се оказа законопроект, който предвижда всички лотарийни игри, с изключение на бинго, кено и томбола, да могат да се организират само от Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“. Това означава, че лицензите на „Национална лотария“ и „Лотария България“ ще бъдат отнети, като такъв за лотарийни билети ще има единствено Българският спортен тотализатор. В момента в България лиценз за лотария имат три фирми - Българският спортен тотализатор, който е държавен, както и две фирми на Васил Божков. А „Националната лотария“ е генерален спонсор на „Левски“ от една година.

Основните въпроси, които интересуваха журналистите тази вечер бяха какви са приходите и задълженията на „Левски”, но управата на „сините” отдели само 15 минути за дискусия относно бъдещето на 26-кратния шампион на България. След това срещата продължи при затворени врата.

„Към този момент имаме погасени задължения в размер на 7 милиона и 348 хиляди лева. Говорим към данъчни, осигуровки, мениджъри, футболисти. В този момент всичко по тези неща е платено. Сега „Левски” има споразумение с НАП по разсрочване, към която агенция се спазва всичко. Сега нямаме просрочени задължение и „Левски” е абсолютно платежоспособен към своите кредитори. Мога да ви кажа, че непрекъснато се получават писма от мениджъри, бивши футболисти, а нашият юридически екип работи за това”, заяви Димитър Ганев на срещата с феновете тази вечер.

„Ако одържават лотарията, няма да имам възможност да финансирам клуба. Готов съм да остана начело и виждам смисъл. Сега феновете ще направят среща с Красен Кралев и ще дискутират. Надявам се премиерът да вземе правилно решение. Кой съм аз да говоря с премиера?”, заяви Васил Божков, който също участва в пресконференцията.

„Имаме документи, а VIVACOM е отправил претенции за връщане на пари към тях. Те водят дело към Левски, а след това ще ги дам документите на феновете. Заедно с лихвите VIVACOM са над 3 милиона. "Главболгарстрой" също мисля, че са толкова”, каза вицепрезидентът на „Нове холдинг” Георги Попов, който държи 87% от акциите на клуба.

Преди ден от „Националният клуб на привържениците на Левски“ заявиха, че ще поискат среща с премиера Бойко Борисов заради финансовото състояние на клуба. Феновете на отбора бяха категорични, че не желаят любовта им към „Левски“ да бъде използвана в политически или икономически сделки и противопоставяния.

По-рано днес в кулоарите на парламента вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че държавата няма да допусне футболен клуб „Левски” да бъде закрит по финансови причини.

„Не е ясно какъв е размерът на спонсорството по отношението на „Левски”. Определено на думите на основния спонсор не мога да вярвам, тъй като има доста разминаване в цифрите, които той, както и неговите представители и глашатаи споменават. Защото се говори, че „Национална лотария” е внесла за 2017 г. 70 млн. лева такси. Справката на Комисията по хазарта е, че те са внесли 19,7 млн. лева. Сериозни разминавания”, заяви Симеонов. Той беше категоричен, че няма да оттегли предложението си, а новите промени ще насочат сериозен финансов ресурс към българския спорт. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ