Франция получи олимпийски медал в колоезденето 124 години по-късно

Франция получи олимпийски медал в колоезденето 124 години по-късно

Франция получи олимпийски медал в колоезденето 124 години по-късно

Международният олимпийски комитет (МОК) преразгледа резултатите от 25-километровото колоездене на писта, проведено на Олимпийските игри през 1900 година в Париж, разкри пред медиите говорителят на МОК Марк Адамс, цитиран от БТА. 

Британският гражданин Лойд Хилдебранд тогава завърши на второ място в състезанието. "Изпълнителният комитет се съгласи да промени историческите документи на МОК, за да отрази факта, че сребърният медал на Олимпийските игри в Париж през 1900 година сега ще бъде присъден на Франция, а не на Великобритания. Този медал беше спечелен от Лойд Хилдебранд, който завърши втори при мъжете на 25 километра. Скорошно проучване разкри, че Хилдебранд е британски гражданин, но той е роден и израснал във Франция и е карал за френски клуб преди и след Игрите в Париж през 1900 година. Въз основа на новата информация, Изпълнителният съвет на МОК реши да приложи същите политики, както в подобни случаи, и да даде отличието на Франция", заяви Адамс.

Френският отбор е първи в класирането по медали на Олимпиадата през 1900-а. След преглед на резултатите французите вече имат 27 златни, 39 сребърни и 37 бронзови. Великобритания, която е на трето място, е с 31 отличия (15 златни, 7 сребърни и 9 бронзови).

Спортистите по това време са регистрирани в рамките на националната федерация, с която се състезаваха, а националните олимпийски комитети все още не бяха част от процеса.

"Медалът, спечелен от Хилдебранд, сега ще бъде записан на Франция вместо на Великобритания в официалните документи на Олимпийските игри Париж 1900 и в базата данни на МОК", допълват от централата.

Париж също е домакин на тазгодишните игри, които започват на 26 юли. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ