Антирекорд: 4 часа с прекъсване продължи първият футболен мач на Олимпиадата

Антирекорд: 4 часа с прекъсване продължи първият футболен мач на Олимпиадата

Селекционерът на Аржентина Хавиер Масчерано определи хаотичния край на загубата на отбора му с 1:2 от Мароко на олимпийския футболен турнир за мъже като "позор" и "цирк". Проблеми с публиката принудиха първия футболен мач на игрите  в Париж през 2024 г. да бъде спрян за близо два часа, а след това подновен, като в крайна сметка завърши на празен стадион, съобщи BBC.

Мароко водеше с 2-1, когато Аржентина изравни резултата 16 минути след добавеното време на второто полувреме, което предизвика хвърляне на бутилки по тревата и нахлуване на терена от привърженици е на Мароко.

Съдията изведе и двата отбора от терена в 16:05 часа местно време, като мачът беше подновен в 18:00, след като феновете напуснаха стадиона "Жофроа Гишар" в Сент Етиен.

Срещата между двата тима беше прекъсната в 16-ата минута на добавеното време на втората част при резултат 2:2. След втория гол на Аржентина фенове на Мароко нахлуха на терена и замерваха с различни предмети аржентинските футболисти. Два часа по-късно мачът беше доигран пред празни трибуни, а вторият гол на аржентинците беше отменен заради засада след намесата на видео асистент рефера (VAR). В крайна сметка Мароко победи с 2:1.

"Не съм бил треньор от дълго време, но никога в кариерата си на играч не съм виждал подобна ситуация“, каза Масчерано, който спечели златото с Аржентина през 2004 и 2008 г. "Това е цирк. Но това е така. Не можем да го контролираме. Казах на момчетата, че сега трябва да гледаме напред, да се опитаме да вземем шестте точки, които ще ни позволят да се класираме и че всичко това трябва да ни изпълни с енергия и гняв за това, което ни предстои."

Известно време резултатът от мача беше неясен, като официалният уебсайт на Международния олимпийски комитет (МОК) посочи, че е приключил. Масчерано каза, че капитаните на отборите първоначално са "решили да не играят" и че организаторът се е обадил на ФИФА - ръководния орган на световния футбол,- преди да реши да поднови мача.

„Позорно е това да се случи и да отрови турнира. Това не би се случило дори на квартален турнир. Жалко е“, добави той.

„Освен олимпийския дух, организацията трябва да е на ниво, а в момента, за съжаление, не е така.

В изявление на организаторите на турнира се казва: „Футболният мач между Аржентина и Мароко на стадиона в  Сент Етиен беше прекратен поради нахлуване на терена от малък брой зрители. След това мачът започна отново и успя да завърши безопасно. Париж 2024 работи със съответните заинтересовани страни, за да разбере причините и да идентифицира подходящи действия.“

Междувременно аржентинската футболна асоциация (АФА) изпрати жалба до дисциплинарната комисия на ФИФА. АФА настоява да се вземат мерки за гарантиране безопасността на участниците, предаде БНР.

Аржентина играе втория си мач в събота в Лион срещу Ирак, а Мароко се изправя срещу Украйна в Сент Етиен същия ден.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ