Напрежението между САЩ и Китай се пренесе и на Олимпиадата с допинг скандал

Напрежението  между САЩ и Китай се пренесе и на Олимпиадата с допинг скандал

Световната антидопингова агенция (Wada) твърди, че е "несправедливо въвлечена" в спор между САЩ и Китай, чието геополитическо напрежение се пренася на олимпийската сцена. Най-добрите китайски плувци попаднаха в центъра на вниманието след поредица от обвинения в употреба на допинг, последвани от противоречиви твърдения на САЩ, че Wada ги прикрива, съобщи BBC.

Китайските плувци, които заминаха за Париж, бяха подложени на два пъти повече допинг тестове от някои други държави, което от своя страна подхрани обвиненията в заговор за нарушаване на тяхното представяне.

В изявлението си от вторник Wada заяви, че е попаднала "в центъра на геополитическото напрежение между свръхдържавите, но няма мандат да участва в него". Определени лица [в САЩ] се опитват да спечелят политически точки единствено въз основа на това, че въпросните спортисти са китайци, заяви пред BBС ръководителят на отдела за връзки с медиите на Wada Джеймс Фицджералд. "Резултатът е, че това създаде недоверие и разделение в рамките на антидопинговата система", допълни той.

Търговската война, геополитическото съперничество и приятелството на Пекин с Русия влошиха отношенията между двете най-големи икономики в света. Не е изненадващо, че някои от тези напрежения се проявяват в състезателните спортове, но сега изглежда, че те се забиват по-силно и по-остро, отбелязва BBC.

Миналата седмица Wada заяви, че обмисля правни действия срещу американската анидопингова агенция Usada заради "клеветнически" обвинения. Последната бе обвинила Wada и китайската антидопингова агенция Chinada, че са сред "мръсните ръце в загърбването на положителни тестове и потискането на гласовете на смели информатори".

Американските законодатели също обвиниха Wada, че не е разследвала правилно обвиненията в употреба на допинг срещу китайски плувци. Във вторник те внесоха законопроект, който ще даде на Белия дом правомощия да намали финансирането на агенцията. "Когато членовете на Конгреса и сенаторите се намесват в до голяма степен техническия свят на борбата с допинга, тя престава да бъде научен и правен анализ и навлиза в политическата сфера", каза Фицджералд.

Замърсени храни и хранителни добавки

Изявлението на Wada от вторник последва съобщенията в в. New York Times за неразкрит досега случай, свързан с двама китайски плувци, включително един от тазгодишния олимпийски отбор, които са били разследвани за употреба на допинг.

Те са дали положителна проба за забранен стероид през 2022 г., но са получили разрешение да се състезават. Китайската антидопингова агенция стигна до заключението, че спортистите най-вероятно са консумирали стероида несъзнателно, докато са яли заразени бургери.

Usada  обвини Wada, че е позволила на Китай "да се състезава по различен набор от правила, накланяйки полето в тяхна полза".

Wada обаче защити решението. Тя заяви, че хранителните добавки и тестовете на косата на спортистите са дали отрицателни резултати и че двамата плувци са предоставили и контролни проби, които са били отрицателни в дните преди и след единия положителен тест. Тя добави, че двамата плувци са били отстранени за повече от година, след което случаите им са били приключени.

Техните случаи са част от "по-широка поредица от случаи, включващи [китайски] спортисти от различни спортове", заявиха от агенцията и добавиха, че "въз основа на броя на случаите е ясно, че има проблем със замърсяването в няколко държави по света".

В изявление през юни Wada отбеляза, че спортистите, които ядат месо, понякога дават положителни проби за допинг, ако са приели кленбутерол - забранено вещество, което се използва като стимулатор на растежа на селскостопанските животни. В това изявление, в отговор на въпроси на "New York Times, се казва, че агенцията разследва случаи на замърсяване по подобен начин на храни в Китай, както и в Мексико, Гватемала и други страни.

Тогава шефът на агенцията Оливие Нигли посочи, че американските медии са "задавали въпроси само за Китай, докато замърсяването на месото е проблем в много страни", и спомена "опитите за политизиране на борбата с допинга". Всичко това се случва след по-голяма полемика през април, когато New York Times съобщи, че 23 китайски плувци са дали положителна проба за допинг за подобряване на представянето месеци преди Олимпийските игри в Токио през 2021 г. Те обаче бяха допуснати до участие в състезанието, след като китайските служители установиха, че резултатите са причинени от замърсяване. 30-членният отбор продължи да печели шест медала, вкл. три златни в Токио.

Единадесет от положително тестваните също бяха избрани да бъдат част от китайския отбор по плуване за Олимпийските игри в Париж.
Американската плувкиня и 11-кратна олимпийска медалистка Кейти Ледецки заяви, че доверието ѝ в антидопинговите регулатори е "изключително ниско" след новината за 23-мата китайски плувци.

Разследването на Wada обаче установи, че "не е в състояние да опровергае възможността замърсяване" да е източникът на лекарството - сърдечен медикамент триметазидин (TMZ). Тя заяви, че теорията за замърсяване се подкрепя от "комбинацията от постоянно ниските концентрации на TMZ, както и липсата на допинг модел" сред тестваните спортисти. Това означава, че резултатите от тестовете им в продължение на няколко дни не са били последователни, като са се колебаели между отрицателни и положителни.
Независимо разследване установи, че Wada не е процедирала неправилно по случая и не е проявила пристрастие към китайските плувци.

Сблъсъкът на титаните

Скандалите увеличиха натиска върху антидопинговите служители и по времето, когато китайският отбор по плуване пристигна в Париж - те бяха тествани много повече от стандартното. От януари насам всеки от 31-те членове на отбора е бил тестван средно по 21 пъти от различни антидопингови организации, според Световната организация по водни спортове, която контролира водните спортове. За сравнение, 41-те плувци на Австралия са били тествани средно четири пъти, а 46-те плувци на САЩ - средно шест пъти.

Поредицата от тестове предизвика още една серия от обвинения. Държавният китайски вестник "Глобал Таймс" обвинява западните сили, че "злоупотребяват с допинг тестовете, за да нарушат работата на китайския отбор по плуване". В интервю за Global Times професор по международна политика от Шанхай обвинява САЩ, че доминират в антидопинговите правила. Шън И предположи, че "безмилостните и неетични тестове" са нарушили тренировките на китайския отбор, което тя нарече "позор за Олимпийските игри".

Китайският плувец Цин Хайян, който държи световния рекорд на 200 м бруст за мъже, заяви, че това тестване "доказва, че европейските и американските отбори се чувстват застрашени от представянето на китайския отбор през последните години". "Някои похвати целят да нарушат ритъма ни на подготовка и да разрушат психологическата ни защита. Но ние не се страхуваме", заяви той в китайската социална медия Weibo. Цин, който спечели златни медали на 50, 100 и 200 м бруст на световното първенство миналата година, завърши на седмо място във финала на 100 м бруст при мъжете в неделя.Тази критика беше подкрепена от бившия китайски шампион по скокове във вода Гао Мин, който заяви, че строгите тестове са "разрушили китайския отбор по плуване", и нарече представянето на Цин "най-лошото на всички състезания през последните две години".

В момента Китай има един златен, два сребърни и два бронзови медала. Китайската "кралица" на бътерфлай Джан Юфей, която спечели сребро на 100 м в Токио, се разплака заради бронзовия си финал в понеделник, но заяви, че допинг тестовете не са оказали голямо влияние върху нея. Въпреки че те са били "малко досадни", тя каза, че натискът е бил "много по-голям", отколкото си е представяла.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ